Venner for livet

Fylkesmannen, på tur gjennom alle Innlandets 48 kommuner på 100 dager, kom til Lillehammer som kommune nummer 21. Og for første gang på turen inneholdt møtet sang. «Venner for livet» av Halvdan Sivertsen er kjenningsmelodien på «Slagertimen» hver fredag kl. 12.00 i Meierigården, og ble her brukt som innledning til dagens tema – som var nettopp demens.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 11.02.2019

Det er 500 demente i Lillehammer. De fleste av dem bor hjemme. I løpet av 10-15 år vil antallet øke med 50 prosent. Kapasiteten på institusjonsplasser må dobles i løpet av de neste ti årene. Lillehammerordfører Espen Granberg Johnsen gir fakta på løpende bånd. Ord som individuell tilpasning og helhetlig omsorg brukes flittig. Og så var det realitetene, da.

Her er det Ruth Elisabeth Engøy kommer inn. Med sang og med miljøkoordinator Jakob Lund Paulsen ved klaveret. «Venner for livet» synger tjenesteområdelederen og forteller om viktigheten av det personlige møtet.

Møter mellom mennesker det viktigste

-Livet leves ikke i en helsetjeneste! sier hun. –Det leves som del av et samfunn! Og hun understreker hvor viktig det er at vi alle erkjenner at vi har en livshistorie bak oss, en historie som har formet oss. Ruth Elisabeth Engøy har bakgrunn fra Frelsesarméen og legger ikke skjul på at hun har fått det medmenneskelige med på vegen: -For det er fint med planer og slik, men til syvende og sist er det stadig slik at vi alle er mennesker!

Verdibasert arbeid fra allsidige medarbeidere

-Vi kaller dette et høykompetent lavterskeltilbud. Høykompetent fordi her har vi forskjellig utdannelse og erfaringsbakgrunn. Vi er sammensatte, alle sammen.

-Det handler uansett om verdier! Husk at de som er i vår målgruppe, er de som mister seg selv i livet – men vi må aldri slutte å lete! Og vi må aldri slutte å hjelpe dem.

Tommelfingerregler for å hjelpe demente

Så løfter hun en hånd for å få tilhørerne til å assosiere: -Hva som er bra for en med demens? Jo, tommelfingeren står for trygghet, pekefingeren er forutsigbarhet, og den lengste – langfingeren – står for synlighet, ringfingeren gir tilhørighet og lillefingeren står for kreativitet. Og hun sier:

-Kommunale helsetjenester er bærebjelken i folks hverdag. Og den beste velferden skapes i samspillet mellom høy faglighet og et sterkt innbyggperspektiv, sier hun - og avslutter sannelig med en sang, også. Denne gang er det Kim Larsen....

LIVSKVALITET I MØTE MED ANDRE

Lokalene i den gamle Meierigården er «åpent hus», og du er hjertelig velkommen om du er frisk eller om du har spesielle behov. Målet er å tilrettelegge og bevare verdigheten for de som har fått en diagnose som snur opp ned på alt de kjenner. Her er det program hver dag fra mandag til lørdag. Men ikke alt skjer her.

Generasjonssang

Det begynte som et tiltak i barnehagene, nå er det fast post på programmet i Meierigården. Generasjonssang bringer babyer og barn sammen med voksne i alle aldre for å synge og dele sangglede.

Oldermannslauget

Dette holder til på idrettsplassen Stampesletta og er en gjeng veteraner som gjennom mange år har holdt på med å vedlikeholde anlegget. Det begynte med en tidlig demens. Tidlig innsats overfor hjemmeboende med demens, utvikling av erfaring mellom de som kjenner personen og fagpersoner – slik blir det bedre kvalitet i et liv av.