Den grønneste delen av Innlandet

Det er ikke tvil om hva de er opptatt av på Østre Toten; konserter, kultur og kloakk. Og grønnsaker. På sin «skryteliste» har ordfører Guri Bråthen alltid med at de er Norges beste på grønnsaker, Norges beste på antall konserter (takket være «Urbane totninger»s mange forestillinger, legger hun til), og at kommunen er Norges beste på ildsjeler. -I 2017 var vi beste avløpskommune i Norge, nå er vi kanskje Norges verste, sier ordføreren. Renseanlegget ble ødelagt i brann, og kommunen mangler rett og slett et kloakkrenseanlegg.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 06.02.2019

-Er det noen av dere som har ett? spør ordføreren under møtet med fylkesmannen med glimt i øyet. Men det ligger alvor bak. Selv om drikkevann tas fra 280 meters dyp der vannet er rent, er Mjøsa ikke så ren på overflaten der grønnsaksbøndene henter sitt vann til vanning. De vurderer private rensemetoder hvis noe ikke skjer.

-Vi lever i grønnsaksola!

For det handler mye om grønnsaker i Østre Toten, og til møtet med fylkesmann Knut Storberget og embetet har kommunen fått låne møterommet på Toten løkpakkeri. Fylkesmannen bygger opp under viktigheten av jobben som gjøres i landbruket: -Vi lever i skogsola! Og i grønnsaksola! Vi må finne mulighetene! For vi kjenner debatten om kjøtt, og vi vet allerede at vi må fylle tallerkenen med grønnsaker! Fylkesmannen vil være en sterk medspiller for å få til enda mer foredling av lokale ressurser!

Løk fra jord til bord

Dermed blir møtet med Østre Toten i stor grad et dypdykk i løkproduksjon – fra jord til bord. Odd Hveem er gardbruker, direktør i Toten løkpakkeri, nestleder i «Nordgrønt» - samarbeidsorganisasjonen mellom leverandører og COOP - og den som vet mest om produksjon, distribusjon og salg av grønnsaker i forsamlingen.

Haavard Elstrand, virksomhetsdirektør for miljøvern, landbruk og næringsutvikling hos Fylkesmannen: -Har samarbeid mellom produsenter noe for seg? Eller er det det som skjer gjennom produksjonslinja som betyr noe?

Odd Hveem svarer: -Avtaler er viktig – for all del. Men til syvende og sist går mye på relasjoner!

Norske og utenlandske grønnsaker

Knut Storberget: -Virker importvernet slik det skal?

Odd Hveem: -Det fungerer slik det er i dag. Det innebærer et fast påslag pr. kilo for utenlandske grønnsaker. Vi ser at vi noen ganger klarer å ta ut mer på grunn av dette.

Så følges det opp med en dialog om sprøyting i Norge og utlandet. Knut Storberget: -Vi er enige om at vi vil ha mest mulig norskprodusert. Når vi hører om bruk av sprøytemidler utenlands, skal vi være kjempeglade for at vi har vært og er så restriktive i Norge.

Haavard Elstrand: -Også du, Odd, fikk store avlingsskader i fjor sommer? Odd Hveem: -Det er riktig. Selv om vi hadde tre mann som jobbet fast med vanning, har 30 vannvogner og mange faste anlegg, hjalp det ikke. Det ble rett og slett for varmt. Når det er 50 grader i jordskorpa, blir avlingen ødelagt.

Så ble det lunsj: Løksuppe fra «Ditlevines utsikt», som holder til på Amtsgården Stenberg. Det er vel unødvendig å si hvor løken kom fra.

TOTEN LØKPAKKERI AS

  • Toten Løkpakkeri AS, etablert i 1997 av Odd Hveem
  • Hovedleverandør til COOP, spesialisert på løk og kål
  • 25 ansatte i pakkeriet
  • Omsetter for 83 millioner – 6.500 tonn løk i året

FRAMTIDAS ØSTRE TOTEN


Kommunalsjef Bjørn Bollum refererte til idéen om AgroCampus Toten, en klynge for bærekraft og kompetanse for økt verdiskapning. Kommunen arbeider også med å finne sin rolle innenfor Bioøkonomistrategien for Innlandet 2017-2024.

Fylkesmann Knut Storberget berømmet kommunen for ikke å nøye seg med å ligge på topp i statistikken, men for også å tenke framtidsrettet på forskning, innovasjon og utdanning.

Landbruksnæringen skryter av kommunen, og kommunen skryter av landbruksnæringen i Østre Toten. Kommunen topper Opplandsstatistikken i antall bruk og jordbruksareal og er i en særklasse på verdiskaping i jordbruket. Det hører også med at Totenbonden lever av markedsinntekter i langt større grad enn offentlige tilskudd (blant annet pga. mye grønnsakproduksjon og store bruk).

Kommunen har også flere sysselsatte i næringsmiddelindustrien enn noen andre kommuner. Altså er det stor lokal verdiskapning - i stedet for at det bare sendes ut råvarer.


Næringsrådgiver Stine Røen tar pulsen på vår tid når hun snakker om KOM – som altså betyr kultur, opplevelser og mat. Turistenes ønsker har gått fra materielle goder til immaterielle opplevelser, minner hun om. Ved å investere i nettverk og jobbe på tvers får næringslivet mer ut av investeringene i penger og tid. Hun snakket om viktigheten av dialog med kunder og marked. Samarbeid må til mellom reiselivsaktører - for kundene etterspør genuine opplevelser i «saktetid» og vil kjøpe pakker på ett sted!