Industrikommunen midt i landet

Skjåk, kjent for mandelpoteter og tørt vær, folkemusikk og tømmerstuer. Men her, langt unna store byer og dermed store markeder, er det også industri - skapt av kommunens egne gründere for flere år tilbake. Det var besøksmålet for fylkesmann Knut Storberget med følge.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 07.03.2019

Første del av besøket i Skjåk var lagt til Skjåk næringspark og to av de største bedriftene her, Interfil og Glasopor. 

Interfil

Interfil er Norges ledende filterprodusent. Bedriften ble etablert i 1989 av Harald de Presno. På besøket var sønnen Arild engasjert guide. Interfil har bevisst satset på å utvikle miljøvennlige kvalitetsprodukter. Energieffektive ventilasjonsfilter sparer miljøet under bruk. Det er 65 ansatte, de har 118 millioner i omsetning og ca. 30.000 filtervarianter!

Arild de Presno kunne fortelle at de i løpet av tre dager kan levere alle disse typene. -Vi utvikler og lager stort sett alle maskinene selv, da får vi det slik vi vil ha det, sa Presno. Det kjører i gjennomsnitt 1-2 semitrailere ut av lageret hver dag. Det blir stadig flere veierstrekninger med bompenger, og dette merker vi godt, sa de Presno.

Glasopor

Gründeren av Glasopor, Svein G. Lund, kommer fra Skjåk. I 2002 sluttet han i byggebransjen og startet opp den første Glasopor-fabrikken i nettopp Skjåk. Administrasjonsbygget er det gamle havnefogderiet i Oslo og produksjonslokalet er den gamle bussterminalen på Jessheim, så det er ikke bare glassembalasjen som har kommet til nytte. Lund kunne fortelle at hvert eneste land i Europa, samt en mengde andre land, har vært i Skjåk for å lære om gjenvinning!

Glasopor er et premium lettfyllings- og isolasjonsmateriale som lages av resirkulert emballasjeglass. Tidligere utgjorde det mest nedknuste glasset som leveres til gjenvinning, et problem fordi det ikke er mulig å bruke til å produsere ny glassemballasje. Med utviklingen av Glasopor kunne dette materialet i stedet komme til nytte og samtidig løse problematiske byggeprosjekter. 

Administrerende direktør Per Annar Lilleng kunne fortelle at Glasopor har et samfunnsoppdrag på miljøsida. Eierne er de som produserer og bruker emballasje, f.eks. Vinmonopolet og dagligvareleverandørene. De vil også ta ansvar for å gjenbruke glasset. I løpet av 2019 vil det bli samlet inn ca. 100.000 tonn glassembalasje for gjenvinning. Glass kan gjenvinnes i det uendelige uten å tape verdi. 

Glasopor brukes blant annet til å legge i vegdekket for å hindre telehiv.

TO SOM TENKER


Rådmann Svein Holen slutter i jobben tre uker etter fylkesmannsbesøket. Han tillater seg å tenke høyt og stille retoriske spørsmål slik på tampen:

  • Vi blir færre og færre over tid. Det, og andre forhold, vil gjøre at statlige overføringer vil gå ned. Hvordan løser vi oppgavene da?
  • Blir det mer og mer vertskommunesamarbeid?
  • Slikt samarbeid kan medføre styringsmessige og demokratiske utfordringer og kan gi store prosesskostnader. Hvilke tjenester er verdt dette?
  • Blir lederressursene oppslukt av «kommunal parterapi»?
  • Opplever politikerne at makta flyttes fra egen kommunestyresal til nabokommunenes administrasjon? Hva skjer da med det politiske engasjementet? Hva skjer hvis ingen vil stå på liste? Hvis engasjementet går til å fordele misnøye i stedet for fornying og utvikling i kommunen?
  • Mangler vi en plan B?


-Unge folk vil flytte tilbake til kommunen etter endt skolegang eller studier hvis det er jobber. Ikke bare jobber for de med lav utdanning, men også for de med høy utdanning. Det sier ungdomsrådet Mattis Hyrve. Han har blant annet vært med på å «tolke» ungdataundersøkelsen for kommunepolitikerne. Ellers er han opptatt av nyskolen, som han mener fungerer bra, og av ungdomsklubben.

På spørsmål om hvordan situasjonen er for Skjåks unge, er svaret «bra». Men Mattis svarer også ærlig at mange unge begynner med alkohol for tidlig, og han roper også et varsko når det gjelder noen unges psykiske helse.

Kommunen har noe å jobbe med.