Til beste for ungdommen
-Vi vil gjerne komme tilbake hit igjen, men først må vi ut av kommunen for å studere, sa de to ungdomsrådsrepresentantene som møtte fylkesmann Knut Storberget i Sør-Fron.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Jobber for ungdommens ve og vel
Som i så mange andre kommuner stilte Ungdomsrådet opp for å snakke med fylkesmannen i Sør-Fron. Nathalie Strand og Emil Peter Rolstad møtte Knut Storberget i "Matstugu" i kommunens flotte kulturhus. -Oppgavene våre i Ungdomsrådet er å ta opp saker ungdommene er opptatt av og å fordele en kommunal pott til ulike tiltak som alle ungdommer kan søke om. Vi har gitt penger til ungdomsbedrifter og ulike arrangementer som f.eks. Statement Midtdalen. Vi disponerer fritt 25.000 kroner pr. år uten føringer fra kommunen, sier de to. De er også med på å støtte nettstedet og prosjektet «Ung i Midtdalen», som er et samarbeid mellom Sør-Fron, Nord-Fron og Ringebu.
Transport er et kjernespørsmål
Å komme seg fra sted til sted er ikke så lett når man er ungdom i Midt-Gudbrandsdalen. Uten bil eller foreldre som kjører, er det vanskelig å komme seg lenger enn til Vinstra på en grei måte. -Men vi er så heldige at vi har ordningen «Trygt hjem for en 50-lapp». Det er en god ordning for oss! Ordningen gjør at passasjerene kan bestille transport hjem fra private og offentlige arrangementer innafor Midtdalens kommunegrenser, og de blir vanligvis kjørt helt hjem til døra i minibusser.
Vil gjerne komme tilbake - men først må de ut
På spørsmål fra Storberget om hva som var best ved å bo i Sør-Fron, trekker de to fram naturen og landskapet, men også et godt oppvekstmiljø. -Det er en fin plass å vokse opp. Her har vi gode tilbud for alle som vil være aktive; ski, dans, skøyter, badeland, 4H, Bygdeungdomslag, Barnas røde kors og mye mer. -Etter at jeg har fullført videregående, vil jeg gjerne studere, kanskje i Elverum, fortalte Emil Peter, noe som falt i god jord hos fylkesmannen, som sjøl bor i Elverum. -Jeg vil også studere, men jeg kommer gjerne tilbake hit hvis det er jobb å få, avsluttet Nathalie.
1000 ÅR SIDEN DØLENE BLE KRISTNET
Sørfrøningene ville gjerne dele sine store (men foreløpige) planer for 2021 med fylkesmannen da han var på besøk. For i 2021 skal det markeres at det er 1000 år siden «kristningsmøtet» mellom Olav den Hellige og Dale-Gudbrand. Møtet resulterte i at gudbrandsdøler tok ved den kristne tro. Dette er beskrevet av Snorre i «Kongesagaen».
I en 2021-utgave vil temaet kanskje mer bli at det var et møte mellom mennesker og ulike kulturer. Og at møtet skjedde i et samfunn i endring. Derfor får det relevans også i vår tid. Kommunen og fylkeskommunen har bevilget penger til markeringene, som vil finne sted gjennom hele året.
SKJØNNSMIDLER TIL REN LUFT?
Rådmann Jan Reinert Rasmussen var opptatt av å vise stort og smått til fylkesmann Knut Storberget. Stort: Fron badeland med basseng på basseng, godt vedlikeholdt i sitt niende år og bra besøkt. Og smått: En teknisk nyvinning som kan desinfisere rom og gjøre dem smittefrie både i barnehager og sjukehjem. Slikt er godt å ha når noen i barnehagen har spesielle behov.
-Vi har søkt om skjønnsmidler, sa rådmannen.