50 statlige jobber under samme tak
Her er direktøren som representerer det alle norske ordførere og rådmenn ønsker seg – en statlig arbeidsplass med mange titalls medarbeidere. Akkurat nå leser direktør Bjørn Børresen i Norsk Helsearkiv søknader fra folk som vil ha jobb. 50 statlige arbeidsplasser på Tynset blir det innen utgangen av året. Over 200 søknader skal Børresen gjennom. Dessuten skal han svare på telefoner fra hele landet om jobb.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
I juni åpner det nye, nasjonale helsearkivet som kalles et unikt prosjekt i verdenssammenheng, og som ble lagt til Tynset etter intens lokalpolitisk jobbing. Arkivet vil gi 50 statlige arbeidsplasser til Tynset innen utgangen av året. Børresen forteller om kjempeinteresse for å jobbe i Helsearkivet, og dette kan bety tilflytting til kommunen.
-Norsk helsearkiv er et unikt prosjekt i verdenssammenheng. Ingen har tidligere etablert et digitalt langtidsarkiv for pasientjournaler. Formålet med bevaringen er å legge til rette for forskning, sier riksarkivar Inga Bolstad til arkivverket.no. Både private og offentlige virksomheter (sykehus) i spesialisthelsetjenesten skal avlevere sine pasientjournaler til Norsk helsearkiv. Alt fysisk pasientarkivmateriale skal også digitaliseres slik at også utleveringene kan gjøres digitalt.
Nye muligheter for medisinsk forskning
Norge har mange forskjellige helseregistre for spesifikke forskningsformål, men Helsearkivregisteret skal realisere visjonen om "én innbygger - én journal" for avdøde pasienter. Det skiller seg fra de andre helseregistrene ved det store omfanget av både strukturerte og ustrukturerte data. Helsearkivregisteret vil gi gode muligheter for sammenligning; mellom før og nå, mellom ulike institusjoner og mellom ulike geografiske områder. Helsedataene i Helsearkivregisteret skal oppbevares i ubegrenset tid og vil derfor beskrive utviklingen i den norske befolkningens helsetilstand. Dette gir muligheter for ny forskning som kan komme hele verden til gode.
Travle dager i nytt bygg
Norsk helsearkiv er lokalisert i et nytt bygg på ca. 2.500 kvadratmeter fordelt på to etasjer, med et mellomlager som skal styres med et robotisert lagersystem. Det skal etableres et datasenter for langtidslagring av store mengder pasientinformasjon, både fra digitalt skapte og digitaliserte pasientjournaler.
Nylig ble det inngått en kontrakt om leveranse av et system for digital langtidsbevaring til en verdi på 9,5 mill. de første fem årene. Helsearkivet er basert på systemet Archivematica, og tilsvarende løsninger er tidligere levert til gallerier, biblioteker, arkiver og museer. Blant mange spennende referansekunder finner vi Vatikanets bibliotek i Roma, Museum of Modern Art i New York, UNESCOs arkiv og forskningsinstituttet Konrad Zuse i Berlin. Det er første gang Archivematica installeres til bruk i et helsearkiv.
Norsk helsearkiv har samarbeidet med Arkivverket og Nasjonalbiblioteket om kravspesifikasjonen, og arbeidet har ført til at virksomhetene har etablert et felles fagmiljø for digital langtidsbevaring. Og det er altså på Tynset det skjer!
NORSK HELSEARKIV
Norsk helsearkiv skal motta, sikre og utlevere helseopplysninger (til forskning) fra Helsearkivregisteret i samsvar med gjeldende bestemmelser om taushetsplikt.
Alle statlige helseforetak og private sykehus skal avlevere sine fysiske og elektroniske pasientjournaler til Norsk helsearkiv når pasientene har vært død i 10 år. (fastleger og virksomheter i kommunenes helse- og omsorgssektor omfattes ikke av avleveringsplikten.)
2006: Grunnlaget for å etablere et slik arkiv finnes i NOU-2006:5 "Siste stopp for pasientjournalene"
2009: Stortinget beslutter å opprette helsearkivet på Tynset
2019: Norsk helsearkiv etableres på Tynset med ny organisasjon og nye systemer. Offisiell åpningsdato er satt til 4. juni.
(KILDE: Arkivverket).