Et skole-Mekka i tre

Gruppe med folk

Et besøk på Tynset kan være så mangt, men når besøket legges til Nord-Østerdal videregående skole, blir gjestene slått av kreativ arkitektur med bruk av tre. Så ble også skolen kåret til «Årets trebyggeri» da den sto ferdig i 2013. I trefylket Hedmark har bruken av tre både i konstruksjon og overflater vært et viktig premiss i utformingen av bygget.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 28.02.2019

-Vi lever ikke i oljeskyggen, men i sola av landbruket og skogen, pleier fylkesmann Knut Storberget å si. På Tynset fikk han, og alle fra fylkesmannsembetet han hadde med, se hva han mener med dette.

For å dvele litt ved bygget først (og det kan vi jo når prislappen var på over 500 millioner): Opprinnelig stod det et stort tuntre mellom de eksisterende skolebygningene her. Dette er blitt erstattet av et «tre» bestående av fire limtresøyler som bærer takkonstruksjonen – som selvfølgelig består av limtredragere. Yttertaket er i massivtre, det samme gjelder gangbroer og hovedtrappa. Veggene er kledd med hvitlaserte plater av bjørkefinér eller med gran- og bjørkefinér. Terrassen og utvendig amfi foran kantinen er oppført av ubehandlet lerk. Prosjektet fikk hedrende omtale i Statens Byggeskikkpris 2014. Alle gode ting er tre?

Arena for læring for over 500

Dette skolebygget er også en ramme for læring og for sosial utvikling for 511 unge nord-østerdøler og arbeidsplass for om lag hundre lærere og 20 andre ansatte. Signe Nordermoen er assisterende rektor på skolen og viser gjerne rundt. Hun forteller gjerne om skolen og om skoleresultater, for det er slik at skoleresultatene i Nord-Østerdal stort sett er veldig gode. Hun forteller om at ni av ti får «bestått» i alle fag, at bare 2,1 prosent slutter og at fraværet er på 4,5 prosent. Nå har skolen åtte utdanningsprogram, og utfordringer er, som Nordermoen sier, å komme med en kombinasjon av hva ungdommen lærer og hva næringslivet etterspør av arbeidskraft. Utfordringer for de som ser skolen som verktøy for samfunnsutvikling, er et samfunn med større mobilitet og en kultur under press. -Da er det viktig at vi holder trøkket oppe, sier Nordermoen.

Læring for livet - lokalt

Det flotte bygget rommer ikke bare den videregående skolen, noe av det er også Tynset studie- og Høgskolessenter, som tilrettelegger og leverer høyere utdanning i denne delen av Innlandet. Senteret skal ha fokus på livslang læring og kompetanse knyttet til bruk av IT og teknologi. Det ble etablert for 18 år siden og har siden den gangen hatt 2000 studenter. Med utgangspunkt i næringslivets, kommunenes og innbyggernes behov er det senterets ansvar å etablere og tilrettelegge for høgskoleutdanning og kompetansehevende tiltak i form av grunnutdanninger, etter- og videreutdanninger samt kurs og fagdager, forteller daglig leder May Tove Dalbakk. Akkurat nå avsluttes studier innen Arkiv– og samlingsforvaltning, disse er gjennomført i samarbeid med NTNU. Årsaken til studiet er selvsagt etableringen av Norsk Helsearkiv (se egen sak). Mer enn 50 har gått der – mange av dem finnes nå på søkerlistene til stillinger i Norsk Helsearkiv.

Og drømmen for framtida? -Rehabilitering av et heltids sykepleierstudium, slik det var for noen år siden, sier May Tove Dalbakk.

TYNSET-GLIMT