Livsmestring kan snu utenforskap
Det bor ressurser og stort potensiale i mennesker som har falt utenfor. Det fikk Statsforvalteren i Innlandet erfare under besøket i Østre Toten kommune. Besøket gikk til Lepro, der vi fikk høre historiene til Simen og Kathrine, og til nye Labo Bo- og Servicesenter.
Innlandet er et av fylkene med mest utenforskap, og i Østre Toten kommune står 18% mellom 20 og 29 år utenfor arbeidslivet. Gjennom Lepro arbeides det målrettet for å snu tallene, og på Statsforvalterens kommunerunde fikk vi høre hvordan de jobber, sammen med kommunen, NAV og arbeidslivet, for å forberede og få unge mennesker ut i jobb.
To sterke historier
Katrine Hansebråten og Simen Gryttenholm er to unge mennesker som tidlig falt ut i utenforskap. Begge med tidligere sterke psykiske problemer som gjorde at de ikke mestret hverdagen. De forteller hvor lett det kan være å gi opp når man må gjennom systemer man går ut og inn av, eller hvis du ikke blir tatt ordentlig tak i med en gang. Redningen for dem begge har blitt Lepro. Lepro er en VEKST-bedrift som har et tett samarbeid med kommunen og NAV, og som har som formål å dyrke menneskelig vekst og utvikling.
Vekstbedriften skal tilrettelegge arbeidet slik at arbeidstakeren kan trives og utvikle seg på jobben. Metoden er å bygge selvtillit og kompetanse gjennom arbeid. En av Lepros viktigste oppgaver er «avklaring» – det vil si å avklare den enkelte arbeidssøkers muligheter på arbeidsmarkedet. Gjennom kartlegging og arbeidsutprøving (jobbsmak), søkes samarbeid med arbeidsgiver for å skape fremtidsmuligheter.
Bedriftens største samarbeidspartnere er Østre Toten Kommune og oppdragsgiver er NAV. Det er Kommunen og NAV som etterspør Lepro sine tjenester, og det er Arbeids- og velferdsdirektoratet som i all hovedsak legger bedriftens rammer.
Kathrine er i gang med å fullføre sin utdanning på Lepro, og Simen har gått fra å være lærlig til nå å være arbeidsleder i Lepro.
Livsmestring er en viktig del av det brukeren skal gjennom på Lepro. Mange trenger å bygge selvtillit og få troen på seg selv. Opplegget tilpasses hver enkelt bruker.
- Jeg har tenkt at jeg skulle blir ufør, har ikke trodd at jeg skulle klare en 100 prosent jobb, men det gjør jeg. Det hjelper å drive med noe, å ha noe å gjøre, sier Kathrine som er tydlig stolt over hva hun har fått til på kort tid.
Simen prøvde mange forskjellige tiltak for å mestre hverdagen. Først etter at han kom til Lepro har livssituasjnen gradvis blitt bedre. På Lepro er det ingen ventetid.
- Jeg ringte til Lepro og fikk komme på et møte med en gang. Nav ble med på laget, forteller Simen.
Ordfører Bror Helgestad sier at det er ekstra viktig at kommune, Nav og ordinært arbedisliv samhandler godt for å få ned tallene på utenforskap.
Labo Bo- og Servicesenter
Labo har 111 sykehjemsplasser fordelt på fire avdelinger. Sykehjemstilbudet ved Labo er fordelt på 48 plasser for personer med demens, 26 langtidsplasser for somatikk og 36 korttidsplasser (inkludert 2 KAD-plasser). Fokusområder er brukermedvirkning og personsentrert omsorg, og Labo er sertifisert som livsgledehjem. Livsgledehjem er et systemverktøy for ivaretakelse av psykososiale behov for beboere. I tillegg til sykehjemsdrift omfatter Labo dag- og aktivitetstilbud, kjøkken, hjemmetjenester, rus- og psykiatritjenester, rask psykisk helsehjelp, frisklivssentral og fysio- og ergoterapitjenester.
Kjøkkenet på Labo
Kjøkkenet på Labo er en sentral og viktig del av Labo, men også for alle folk i bygda. Her kan du komme å kjøpe deg middag eller kaffe. Kjøkkenet fokuserer på gode råvarer som er næringsrik og god. Kjøkkenlederen fortalte om hvordan de drifter kjøkkenet blant annet gjennom å lyttet til ideer fra kokkene, men og gjennom ønsker og behov fra beboerne. Med andre ord et fleksibelt og levende kjøkken til gode for beboere, kjøkkenpersonell og folk i bygda.
Arealplanlegging og klima
Ordfører Bror Helgestad og Østre Toten kommune har et stort ønske om å ta klima- og miljøtak, men tok opp at demografien byr på noen utfordringer. Vi har flere mindre sentrum i Østre Toten kommune; Lena, Skreia og Kapp som gjør det vanskelig å samles i et hovedsentrum. Å finne de gode løsningene som tar hensyn til interessefelt som for eksemepl matjord og klima og miljø kan være vanskelig, og de nasjonale føringene er ikke tilpasset vår demografi, påpekte ordføreren. Statsforvalteren mener vi må sette oss ned sammen og finne noen gode og alternative løsninger på utfordringene.
Knut Storberget avsluttet dagen med å takke for møtet med kommunen, med Simen og Katrine på Lepro og de ansatte som jobber på Labo og den gode maten vi fikk.
Kontaktpersonar
FAKTA OM ØSTRE TOTEN
Kommunenavn: Østre Toten (kommer kanskje av norrønt þottr, ‘noe man liker’)
Landareal: 485 km2
Folketall: 14.843
Ordfører 2023: Bror Helgestad (Sp)
Kilder: SNL, SSB, Wikipedia
PROGRAM I ØSTRE TOTEN
Sted: Lepro og Labo, Lena
Tema:
-
Arealplanlegging for fremtiden: Bærekraft i Østre Toten v/Ordfører Bror Helgestad
- Omvisning på Lepro og Labo