Vi lykkes kun sammen
Bærekraft og ny barnevernsreform var to at av temaene som ble tatt opp da Statsforvalteren besøkte Kongsvingerregionen på sitt regionmøte 30. oktober.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Et av de viktigste satsingsområdene for Kongsvingerregionen er barn og unge og kompetanse. Høgskolesenteret i Kongsvinger er en del av dette, sa regionrådsleder Knut Hvithammer i sin velkomsttale.
Hvis vi ikke skulle bli en fraflyttingsregion så måtte Kongsvingerregionen ta noen grep. Kommunene i regionen er enige om at Kongsvinger by er regionssenteret, de har felles næringsstrategi og de er enige om målsetningene.
Dere ser utviklingsbildet hver dag og dette er det viktig at dere forteller om, sa virksomhetsdirektør Eli Blakstad i sin innledning. Samhandling mellom tjenester trenger politikere som er nysgjerrige og interessante støttespillere. Oppvekstreformen, barnevernreformen handler ikke bare om barnevern. Helse, skole og barnehage er også viktig for å skape nettverk mellom barn og familier.
Barnet i sentrum – barnevernet har ikke ansvar alene
Barnevernsreformen er en reform for kommunenes oppvekstarbeid (oppvekstreform), sa seniorrådgiver Iren W. Skurdal fra Statsforvalteren. Barnevernsreformen regulerer først og fremst barnevernet, men skal vi nå mål, må kommunenes helhetlige arbeid for tidlig innsats overfor barn og familier endres og tilpasses. Kommunen har virkemidler for å få skape et godt oppvekstmiljø for barn og unge. Gode og trygge barnehager, skoler og nærmiljø er en del av dette
Barnevernstjenesten i Kongsvingerregionen fortalte også hvordan de jobbet og det ble orientert om hvordan det jobbes med ungt utenforskap i regionen.
Større ansvar til kommunene i barnevernsløftet.
Seniorrådgiver KS Innlandet Martin Skramstad orienterte om de økonomiske konsekvensene barnevernsreformen har for kommunene. Øremerkede stillinger blir borte og refusjonsordninger for fosterhjem avvikles, og det blir endringer i egenandeler. I det store bildet er reformen finansiert, overgangsordning på to år. 50 % dagens bruk og 50% delkostnadsnøkkel barnevern.
Viktig at politikerne og fagfolkene i kommunen stiller på lag og jobber sammen. Det er kommunestyrene som eier barnevernet.
Klima og grønn omstilling – hvordan tilpasser vi oss til lavutslippssamfunnet?
Fagdirektør Jørn Karlsen hos Statsforvalteren i Innlandet innledet om hvordan vi omstiller oss til lavutslippssamfunnet. Han understreket at det grønne skiftet gir mange muligheter for Innlandet og her har kommunene har en viktig rolle.
Regionen har mange gode klima og næringslivsprosjekter og flere av disse ble delt i møtet. Kongsvinger kommune har utarbeidet en egen klimaplan med et klimaregnskap. Planen inneholder 43 tiltak og ble presentert av kommunalsjef stab, miljø og samfunn.
Helhetlig bærekraft i Kongsvingerregionen
Det jobbes godt med bærekraft i regionen. Eksempler på dette er etablering av Sciens Park som etableres på Kongsvinger. Planen er at senteret skal bistå næringslivet og offentlig sektor i omstillingen til grønn økonomi. The Plus, verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, eller også kanskje fabrikk generelt bygges i Eidskog. Fabrikken skal stå ferdig i 2022. Regionen er også en industriregion med 84 bedrifter med til sammen ca 4000 ansatte.
En helhetlig satsning er avgjørende – vi lykkes kun sammen
Kommunedirektør i Kongsvinger Lars A. Uglem og Kommunal- og samordningsdirektør Anne Kathrine Fossum oppsummerte dagen.
FNs bærekraftmål: kan ikke jobbe med disse stykkevis og delt, men se helheten. Tidlig innsats og tverrfaglig samhandling er innsatsfaktorer for gode oppvekstsvilkår og sosial bærekraft. Utdanning er en forutsetning for alle bærekrafts-dimensjonene.
Regionen er veldig flinke på samarbeid, men en kan bli enda flinkere. Kommuneøkonomi er den største utfordringen, slik Statsforvalteren ser det. Det er viktig å sette av midler til samfunnsutvikling. Handler om å se helheten og avhengigheten.
Flere regionmøter
Statsforvalteren gjennomføres dette halvåret flere regionmøter. Her er møtene som er fastsatt - det planlegges også møter i de andre regionene.
- Gjøvik 18.oktober
- Lillehammer 22.oktober
- Nord-Gudbrandsdal 19.november
- Sør-Østerdal: 26.november
Kontaktpersonar
Høgskolesenteret i Kongsvinger
Fremtidsrettetere, unike og relevante utdanninger i Kongsvinger med 900 studenter i nye lokaler. Jobber mye med å avdekke behov for kompetanse, utvikle kurs og levere, altså skreddersøm av kompetansehevingstiltak. Samarbeider tett med næringsklynga i regionen, Klosser Innovasjon, kommunene, Høgskolen i Innlandet og fagskolen i Innlandet. Senteret er opptatt av tilfredse studenter, og de lykkes: i Leverundersøkelsen i 2020 kom de på andre plass i landet på tilfredshet.