Matproduksjonen skal sikre ønsket om trygg mat, kvalitet, mangfald og miljøvenleg produksjon. Statsforvaltaren er pådrivar for verdiskaping og næringsutvikling med utgangspunkt i sunn og trygg norsk mat.
Fylkeskommunen forvaltar tilskotsordningar som kan bidra til at fleire matprodusentar foredlar eigne råvarer og tilbyr forbrukarane gode matopplevingar. Midlar til bedriftsutvikling blir forvalta av Innovasjon Norge. Næringsutvikling innan matproduksjon er blant anna knytt til lokal matkultur og lokale spesialitetar, turisme og reiseliv, matkvalitet, helse og kompetanse.
Statsforvaltaren samarbeider med andre statlege etatar, Innovasjon Noreg, fylkeskommunane, kommunane og ulike organisasjonar i dette utviklingsarbeidet.
Markedet for lokalmat er voksende og markedstall viser at det omsettes lokalmat og drikke for over 11 mrd. kroner i dagligvarehandel, storhusholdning og direktesalg. Regjeringens mål om at vi skal omsette for over 10 mrd. kroner innen 2025, er allerede nådd med god margin. Lokalmat er et satsingsområde for Statsforvalteren i Innlandet og vi ønsker å tilrettelegge for økt produksjon, distribusjon, salg og synlighet av lokale matspesialiteter fra Innlandet.
Vi jobber for:
- flere lokalmatprodusenter
- økt matproduksjon gjennom kompetanse, markedstilgang og nettverk
- legge til rette for å koble lokalmat og reiselivsprodusenter
- økt synlighet av lokalmat, bl.a. gjennom arbeidet med Matfylket Innlandet
- den offentlige merkeordningen beskyttede betegnelser, bl.a. revitalisere produkter som har dette vernet, rekruttere flere merkebrukere og flere produkter fra Innlandet
- rekruttering til utdanning innen restaurant- og matfag