Kartlegging av dragehode i Innlandet 2020
I 2020 vil en stor andel av forekomstene av dragehode i gamle Hedmark fylke kartlegges på nytt for å vurdere plantenes tilstand og behovet for skjøtselstiltak.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Dragehode er en prioritet art etter naturmangfoldloven, og det er i nyere tid kartlagt rundt 1300 forekomster av arten i Innlandet. Mange av disse har behov for skjøtsel for å sikre gode levevilkår for dragehode, og for mange av forekomstene er det en stund siden de ble besøkt sist.
Bakgrunn for kartleggingen
At dragehode er en prioritert art etter naturmangfoldloven innebærer at den har fått en ekstra beskyttelse gjennom "Forskrift om dragehode som prioritert art". Norge er i dag et av landene med flest gjenværende forekomster av arten, noe som gjør at den bør anses som en nasjonal ansvarsart. Dragehode er fredet i Norge og den er rødlistet som sårbar (VU) på bakgrunn av pågående tilbakegang i antall forekomster og størrelse på forekomstene, samt tilknytning til trua naturtyper som også er i tilbakegang. Det er utarbeidet en egen handlingsplan for dragehode.
Mange av dragehodeforekomstene i Innlandet har behov for skjøtsel, selv om det også er en god del som allerede skjøttes aktivt, enten gjennom ulike skjøtsels- og overvåkingsprosjekter eller av grunneiere som mottar tilskudd til skjøtselsarbeidet. Det er likevel behov for en statusoppdatering for flere av forekomstene, og i 2020 står derfor en del av de kjente registreringene i gamle Hedmark fylke for tur.
Dragehode er sporadisk kartlagt i gamle Hedmark fylke de senere årene, og i mange tilfeller er det noen år siden forekomstene ble besøkt. For å kunne gjøre gode vurderinger av forekomstenes tilstand og behovet for skjøtselstiltak er det behov for oppdatert informasjon om antall planter på hver lokalitet, om det finnes frøplanter og om plantene ser ut til å trives på lokalitetene. Disse opplysningene vil kunne sammenlignes med tilsvarende opplysninger fra tidligere år, og vi vil kunne se hvordan utviklingen har vært på den enkelte forekomst de senere årene.
Kartleggingsområdet
Det er totalt 57 tidligere kartlagte forekomster som skal besøkes på nytt i år (vist som blå prikker på kartet).
Praktisk gjennomføring av kartleggingen
Det er Miljøfaglig Utredning, i samarbeid med Kistefos Skogtjenester, som vil gjennomføre kartleggingen. Kartleggingen vil foregå i juni/juli, i blomstringstiden for dragehode. Dette for å gi et best mulig bilde av hvordan det står til med de enkelte forekomstene. Det er sendt ut informasjonsbrev til de grunneierne som vil bli berørt av årets kartlegging.
Prosjektleder: Bjørn Harald Larsen (larsen@mfu.no).
Prosjektmedarbeider: Geir Høitomt (geir@kistefos-skog.no).