Samisk språkuke - Giellavahkku
24.-30. oktober er det internasjonal samisk språkuke. Målet med samisk språkuke er å løfte statusen til de samiske språkene, og gi mer kunnskap om samiske språk og kultur i hele samfunnet.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
«FN har utpekt tiårsperioden 2022-2023 som tiår for urfolksspråk, International Decade of Indigenous Languages (IDIL). Tiåret skal inspirere til innsats for å bevare, beskytte og utvikle alle verdens små språk.» (Internasjonal Samisk språkuke 2022 - Giellavahkku)
Vi oppfordrer barnehager og skoler til å synliggjøre samisk språk og kultur. Ikke bare i samisk språkuke, men gjennom hele året, som en selvsagt og naturlig del i pedagogiske arbeid og undervisning. Utanningsdirektoratet (Udir), Sametinget og Nasjonalt senter for samisk i opplæringen har informasjon og godt støttemateriell på sine nettsider. Mye av dette er gratis for barnehager og skoler å bruke.
Samisk språk i Norge
Språk er viktig. Språk er identitet og språk er viktig for å bygge kultur. De samiske språkene som i dag er mest i bruk i Norge er nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk. Disse språkene er anerkjent som minoritetsspråk i Norge, og har beskyttelse gjennom Europarådets minoritetsspråkpakt.
Barnekonvensjonen, som er godkjent som del av norsk lov, tydeliggjør barns rettigheter. Artikkel 8 Bevaring av indentitet og artikkel 30 Kulturelle, religiøse og språklige rettigheter påpeker begge rettigheter som er særlig viktige for barn av urfolk og minoriteter.
«Barn som tilhører ein minoritet eller eit urfolk, har rett til å bruke sitt eige språk og kultur og praktisere sin religion.»(Barnekonvensjonen, artikkel 30)
Samiskopplæring i Oslo og Viken
I Oslo er det både samisk barnehage og skole. Statsforvalteren har oppgaver som skal bidra til å ivareta samiske barn og elever i barnehager og skoler. Vår oppgave for samisk språkopplæring er som rettsikkerhetsmyndighet, å behandle klagesaker, fordele tilskudd til arbeid med samisk i barnehager, veilede og informere om rettigheter og plikter.
I oktober 2021 var det 37 elever i grunnskolen i Oslo og 62 elever i grunnskolen Viken som benyttet seg av tilbudet om opplæring i samisk språk. Tallene for skoleåret 2022-23 er enda ikke offentliggjort.
Den samiske skolen i Oslo fikk nye lokaler i 2021. Da ble den flyttet fra Kampen skole til Nedre Bekkelaget skole i Bydel Nordstrand. Det var offisiell åpning av Oslo Sámi Skuvla 22. september i år.
Samisk barnehage i Oslo og barnehager med samiske barn i Oslo og Viken
Samiske barn i barnehage skal få støtte til å bevare og utvikle sitt språk, sin kunnskap og sin kultur uavhengig av hvor i landet de bor.
I Oslo har vi én samisk barnehage. Samisk barnehage Cizàš ligger i Bydel Grünerløkka, og er et tilbud til barn med samisk bakgrunn bosatt i Oslo og nærliggende områder rundt. Barnehagen har to avdelinger og plass til 25 barn i alderen 10 måneder til 6 år. Mange samiske barn går i ordinære barnehager i Oslo og Viken. Det er derfor særlig viktig at barnehageeiere følger opp de kravene som rammeplanen stiller til barnehagens pedagogiske arbeid. Personalet skal gjøre barna kjent med samisk kultur og levesett og knytte det samiske perspektivet til merkedager og hverdagsliv, kunst og kultur og mattradisjoner.
«Alle barnehager skal synliggjøre samisk kultur og bidra til at barn kan utvikle respekt og fellesskapsfølelse for det samiske mangfoldet.» (Rammeplanen, 2017)
Vi har mange barnehager i Oslo og Viken som arbeider godt med samisk som del av det pedagogiske innholdet gjennom hele barnehageåret. En tydelig rammeplan, god informasjon og tilgjengelige ressurser på blant annet nettsidene til Udir, Sametinget og Nasjonalt senter for samisk i opplæringa er viktige kilder til økt kunnskap og bevissthet om dette for barnehagene.
Gielleavahku - Samisk språkuke har egen nettside
Samisk språkuke har egen nettside, med program, ressurser og informasjon om språkuka. Her kan man blant annet lese mer om samisk språkuke og også laste ned samiske språk-apper, plakater og annet for å markere språkuka: Giellavahkku - Samisk språkuke
Mer informasjon
Kunnskapsdepartementet
Utdanningsdirektoratet
Retten til opplæring i og på samisk (udir.no)
Sametinget
Nasjonalt senter for samisk i opplæringa
Hjem | Senter for samisk i opplæringa (lohkanguovddas.no)