Videregående opplæring for voksne
Det å ha kvalifikasjon fra videregående opplæring har blitt en nødvendig forutsetning for å få varig tilknytning til det norske arbeidslivet.
Det er fylkeskommunen som har ansvaret for videregående opplæring for voksne. Det kan ikke stilles krav til norskferdigheter. Voksne i videregående har ikke rett til særskilt språkopplæring.
Voksne med rett til videregående opplæring må ha fullført grunnskole eller tilsvarende, men ikke videregående opplæring, være minimum 25 år og ha lovlig opphold i Norge. Hvis den voksne venter på svar om søknad om oppholdstillatelse, har vedkommende ikke rett til videregående opplæring. Voksne i videregående skal i utgangspunktet få et opplæringstilbud som gir den sluttkompetansen vedkommende ønsker. Tilbudet skal være tilpasset behovet den voksne har og opplæringen skal bygge videre på den voksnes formal- og realkompetanse. Fylkeskommunen skal derfor tilby realkompetansevurdering før inntak. Personer som har utenlandsk utdanning som ikke er godkjent i Norge som studie- eller yrkeskompetanse, har rett til videregående opplæring.
Modulstrukturerte læreplaner, forsøk med modulstrukturert fag- og yrkesopplæring i 13 lærefag i videregående opplæring for voksne, MFY. Dette skal være en fleksibel vei frem til fag- og svennebrev.
Voksne uten rett til videregående opplæring, men som har fullført grunnskoleopplæring eller tilsvarende, kan også søke om skoleplass. Det er fylkeskommunen som avgjør om de blir tatt inn. Når den voksne får et tilbud om plass, har de rett til å fullføre opplæringen.
Studiekompetanse for voksne som fyller 23 år eller mer det året de søker om opptak, kan få generellstudiekompetanse etter 23/5 regelen.
Yrkeskompetanse, det er forskjellige veier frem til yrkeskompetanse for voksne. Valg av opplæring vil være avhengig av tidligere skole- og yrkesbakgrunn. Det kan være gjennom praksiskandidat, praksisbrev og lærekandidat.