Høring av søknad om endring av tillatelse etter forurensningsloven for Romerike Avfallsforedling IKS, ROAF Miljøpark, Lillestrøm kommune
- Høyringsfrist:
- 15. januar 2024 23:59
Statsforvalteren i Oslo og Viken har den 19.09.2020 mottatt søknad fra Romerike Avfallsforedling IKS (ROAF) om endring av deres tillatelse etter forurensningsloven for ROAF Miljøpark på Berger industriområde i Lillestrøm kommune.
Bakgrunn
ROAF har tillatelse etter forurensningsloven datert 19.12.2013, sist endret 14.05.2019, til deponi og avfallsvirksomhet i ROAF Miljøpark på Berger industriområde i Lillestrøm kommune. Gjeldende tillatelse regulerer deponi, ettersorteringsanlegg for husholdningsavfall, gjenvinningsstasjon, kompostering av hage- og parkavfall, behandling av forurensede jord- og steinmasser, behandling av bygg- og anleggsavfall og mellomlagring av avfall. De søker nå om tillatelse til flere nye aktiviteter i miljøparken, i tillegg til enkelte endringer i gjeldende tillatelse.
Sammendrag av søknaden
ROAF søker om følgende nye aktiviteter:
• Kverning av returtrevirke
• Komprimering av impregnert trevirke
• Kverning av grovavfall (brennbart avfall fra gjenvinningsstasjon)
• Mellomlagring av bildekk
• Bruke gjødsel og biorest i komposteringsprosessen
• Behandling av sement/fliselim
• Kverning av hardplast
• Øvingsområde for brannvern
• Avvanningsanlegg for flytende sandfangavfall og lignende avfall (ikke farlig avfall)
ROAF søker om følgende endringer i eksisterende tillatelse:
• Utvidet mellomlagring av restavfall fra 3 til 5 dager
• Øke mengden farlig avfall som kan mellomlagres
Søknaden fra ROAF med vedlegg er tilgjengelig på denne nettsiden. Nye aktiviteter er risikovurdert med hensyn til miljøpåvirkning. ROAF opplyser at de vil etablere klimavern for de nye aktivitetene der det er nødvendig for å motvirke forurensning.
Kverning av avfall er en aktivitet som kan gi utslipp til luft i form av støv og støy. Videre kan overvann bli forurenset dersom det renner gjennom kvernet avfall. Mellomlagring av bildekk, komprimering av impregnert trevirke, og behandling av sement/fliselim, skal skje i lukkede konteinere eller innendørs, og ROAF vurderer derfor at det er liten fare for forurensning til overvann og til luft fra disse aktivitetene.
ROAF driver allerede et komposteringsanlegg for hage- og parkavfall. Vannhåndteringen ved komposteringsplata er lukket, det vil si at avrenning tilbakeføres i prosessen. Det søkes nå om tillatelse til å motta gjødsel fra hest og høns, samt biorest fra biogassanlegg for å kompostere dette. Dette er fraksjoner som kan lukte ved lagring, og ROAF har derfor vurdert at det kan være nødvending å lagre dette i lukkede beholdere og med kort lagringstid.
Videre søker ROAF om å bygge et anlegg for avvanning av slam fra sandfang og lignende, som kommer inn med suge- og spylebiler. Avvanning er et nødvendig forbehandlingstiltak før deponering. ROAF planlegger også at sandfangmassene kan vaskes/renses i dette anlegget, slik at en større andel av massene kan gjenbrukes som tilslag i betong og asfalt. Prosessvannet som brukes til rensing av massene vil gjenbrukes i prosessen. Eventuelt overskudd av prosessvann og vann fra avvanning av massene skal renses.
Nytt øvingsområde for brannvern skal plasseres på «Kilijordet» på området til miljøparken. Det er ikke lokalisert noe bebyggelse eller naboer i umiddelbar nærhet til det nye området. Øvelsesområdet skal bestå av lukkede øvingskonteinere som bygges slik at vann som brukes under øving kan samles opp og leveres til godkjent mottak. Ved enkelte øvelser vil det også brukes skum som slokkemiddel, og dette skummet skal ikke inneholde PFAS. ROAF planlegger å holde ca. 20 øvelser per år, det kan i enkelte tilfeller være flere øvelser per dag. Øvingsområdet skal kun brukes i tidsrommet mellom kl. 08 – 16.
Overvann som ikke er forurenset, samles opp og fordrøyes før det ledes til lokal bekk. Sigevann fra deponiet og annet forurenset vann renses lokalt i miljøparken før det føres til kommunalt renseanlegg for avløpsvann (NRVA).
Gjeldende regulering for området er «Detaljregulering ROAF Miljøpark» vedtatt 10.06.2015 med planidentifikasjon 0231_528.
I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra ROAF lagt ut til offentlig gjennomsyn.
Søknaden kan leses i menyen til høyre.
Du kan sende innspill eller merknader til søknaden
En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 15.01.2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/22313».
Informasjon om videre saksgang
Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.
- Høyringsfrist:
- 15. januar 2024 23:59