Vurderinger i vekstgruppe grovfôr med husdyr

Her har vi samlet spesielle vurderinger som gjelder søknader i vekstgruppe grovfôr med husdyr. 

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 26.10.2022

Fôropptak ved beiting og fôring

Hjelpeskjemaet til høyre kan brukes for å beregne fôropptak ved beiting og fôring.

 

Vekstgruppe grovfôr med husdyr – oppmåling av grovfôrlager 

Søker skal måle opp grovfôr på lager sammen med saksbehandler fra kommunen. Dette bør skje så raskt som mulig etter at alt grovfôr er høstet ved slått eller beiting, eller ved innsett av dyrene. Dersom oppmåling skjer etter at en har startet fôring med årets avling, skal dette fôropptaket legges til oppmålt fôrlager. Les mer om dette i rundskriv 2022/65. 

Vekstgruppe grovfôr med husdyr - klimaprosent 

Klimaprosenten skal reduseres når det er andre forhold enn klima som har ført til produksjonssvikt.​ Dette gjelder også i vekstgruppe grovfôr med husdyr.

Dersom det er naturgitte forhold som er årsaken til at avlingen er lav og årsakssammenhengen mellom produksjonssvikten og de klimatiske forholdene ikke kan sannsynliggjøre produksjonssvikten, skal klimaprosenten justeres skjønnsmessig for den delen av produksjonssvikten som ikke skyldes klimatiske forhold. Dette kan være høyde over havet, snøforhold, nord-/sørvendt jord m.m​. Ulike dyrkingstekniske forhold kan også medføre at klimaprosenten skal reduseres.

Noen eksempler på forhold som i noen tilfeller kan ha bidratt til svikten kan være manglende drenering, tidspunkt for våronn/høsting, art og sort, gjødsling/kalking/sprøyting, agronomiske tiltak, engas alder m.m. Kommunen må i sin vurdering omtale skadeårsaken(e), og hvor stor del av svikten som har direkte klimatisk årsak. 

Vi ber kommunene være oppmerksomme på dette for søkere som i normalår av ulike årsaker klart ikke har mulighet til å oppnå definert normavling. 

Les om vurdering av klimaprosent i rundskrivet

Vekstgruppe grovfôr med husdyr – fôrenhetsinnhold i rundball 

Det legges til grunn at en standard rundball høysilasje, en standard rundball med andre grovfôrvekster og en standard rundball grassurfôr inneholder henholdsvis 250 Fem, 144 Fem, og 160 Fem, jf. tabellen i rundskrivet. Beregningen er basert på Bioforsk-rapport 2014. 

Dersom søker mener at fôret har lavere fôrverdi enn dette, skal dette dokumenteres ved representative fôranalyser og vekt av et representativt utvalg rundballer. For at de fastsatte fôrverdiene skal kunne fravikes i tilskuddsberegningen, må fôranalyser og tørrstoffinnhold (vekt) vise et avvik på mer enn 15 % fra fôrnormen i § 15 i sats og beregningsforskriften. Avviker vekten på en rundballe mer enn +/- 15 % fra standardverdien skal fôrbeholdningen dokumenteres med representative fôrprøver og dokumentasjon på antall, og veide rundballer.