Oppstartkurs for markedshager i Oslo og Viken 2022-23
I august startet kurset for småskala grønnsaksdyrkere i Oslo og Viken. Målgruppa er dyrkere som ønsker å etablere en markedshage på egen landbrukseiendom eller leid areal. Ambisjon om å selge det som blir produsert var forutsetning for å kunne delta i prosjektet.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Prosjektperioden er planlagt frem til sommeren 2023 og består av etablering en lokal arbeidsgruppe, rekruttering av deltakere, organisering av markvandringer, utflukter til etablerte markedshagedyrkere og digitale samlinger utenfor sesong. Målet er at deltakerne skal være rustet til å stå på egne ben økonomisk etter å ha gjennomført kursprogrammet om dyrking, agronomi og hvordan starte en bedrift og utvikle salg. Østlandsregionen har gode forutsetninger for å lykkes med lokal, småskala grønnsaksproduksjon, -med godt klima og nærhet til kundene. I et bærekraftperspektiv er dyrking av grønnsaker, frukt og bær på små arealer et viktig tiltak.
Hva er en markedshage?
En markedshage er en bedrift som produserer et allsidig utvalg av grønnsaker basert på en drift med lave investeringsutgifter og mekaniseringsgrad. Ofte driftes en markedshage på ca 1-5 dekar med faste bed og delvis tunnellproduksjon. Grønnsakene selges lokalt gjennom hele vekstsesongen, via REKO-ringer, abonnementskasser, restauranter eller andre former for lokale omsetningskanaler. Arbeidsflyt etter LEAN-prinsipper, god planlegging og utnyttelse av arealene, små motoriserte redskaper og manuelle verktøy, er viktige faktorer for lønnsomheten i produksjonen.
Markedsmuligheter
Vi vil benytte oss av de korte avstandene i Østlandsregionen til å besøke og lære av de som selger lokalt, via REKO-ring, Bondens marked, andelslandbruk, abonnementsordninger o.l. Norge er ikke selvforsynt med grønnsaker, og småskala grøntproduksjon anses ikke som en konkurrent til storskalaproduksjonen som leverer til de store grossistene.
Samarbeid
Prosjektet har etablert et samarbeid med Oslo kommune som har kartlagt arealer som ikke er i bruk. Vi ser at disse arealene er svært godt egnet til grønnsaksproduksjon, med nærhet til markedet og ulike salgskanaler. Deltakerne som er bosatt i hovedstaden og ikke har tilgang til egen jord vil få tilbud om testareal på et av disse områdene.
Aktiviteter
- Velge ut kvalifiserte dyrkere etter satte kriterier (10-15)
- Kartlegge mulige offentlig eller private eide områder der det kan etableres testbed for dyrking. Testbed er på 200 – 250 kvm.
- Finne inspirasjonsgårder som kan være base for fysiske samlinger
- Organisere markvandringer sommeren 2022 i samarbeid med NLR
- Utferd til erfarne dyrkere i området
- Besøke Reko, marked og kokker
- Vinterkurs med tema etablererkompetanse, salg, planleggingsverktøy, regelverk med fler.
Noen av temaene på kurset:
Jordhelse
Agronomi
Forretningsplan
Salg og entreprenørskap
Produksjonsplanlegging
Markedsføring
Søknadsskriving
Regelverk
Prosjektet er støttet av Viken fylkeskommune
Prosjektleder: Kristine Aronsen, mobilnr. 926 33 862
Les mer om markedshager i Norge: www.markedshage.no
Kontaktpersonar
-
Hege Lunde Aae
Tlf: 69 24 71 42 / 41 93 62 63 -
Anita Panman
Tlf: 32 26 67 28