I økologisk landbruk er målet å bruke dei lokale og fornybare ressursane på kvart gardsbruk og å bevare og forvalte det biologiske mangfaldet og kulturlandskapet. Det blir til dømes ikkje nytta kunstgjødsel eller kjemisk-syntetiske sprøytemiddel, og regelverket avgrensar kor mange dyr som kan haldast på eit bestemt areal. Økologisk landbruk bidreg dessutan til auka matmangfald og at forbrukarane får tilgang til produkta dei ønskjer. Debio godkjenner og fører kontroll med den økologiske landbruksproduksjonen.
Statsforvaltarens oppgåver
Statsforvaltaren har som oppdrag å vidareutvikle økologisk jordbruk som ein del av landbruket i fylket. Oppdraget er forankra i Nasjonal strategi for økologisk landbruk. Strategien har som mål å stimulere til økologisk produksjon som er etterspurt i marknaden.
Frå 2020 har fylkeskommunen overtatt ansvar for å støtte utviklinga av økologisk landbruk gjennom forvaltning av tilskot til regionale tilretteleggingstiltak. Dette er midlar som kan tildelast kommunar, organisasjonar, forskings- og utviklingsinstitusjonar registrert i Einingsregisteret. Føretak registrert i Einingsregisteret kan også søkje dersom tiltaket har som mål å fremje fellesgode knytt til næringsutvikling.
I økologisk landbruk foregår matproduksjonen uten kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. Driftsformen søker kunnskap gjennom å etterligne de naturlige økosystemene som regulerer seg selv, og agronomien tar utgangspunkt i samspillet mellom jord, mikroorganismer, planter, dyr og mennesker.
Økologisk landbruk er en spydspiss for det øvrige landbruket når det gjelder å drive frem nye, bærekraftige løsninger. Det finnes mange gode eksempler på at kunnskap og nyvinninger som er drevet fram av det økologiske miljøet også tas i bruk i det konvensjonelle landbruket. Det økologiske landbruket er dermed en viktig pådriver for løsninger som både kan gi god agronomi og god økonomi både på kort og lang sikt.
Dessuten bidrar økologisk landbruk til økt matmangfold ved at forbrukerne får tilgang til produkter de ønsker. Debio godkjenner og fører kontroll med den økologiske landbruksproduksjonen.
Oslo og Viken har 21 % av landbruksforetakene (448) som driver økologisk i Norge og en stor andel av landets økologiske produksjon, spesielt verpehøns (56 %), grønnsaker (46 %) og korn (50 %).
Med umiddelbar nærhet til landets største marked, har økologiske produsenter i regionen et stort potensial til å dekke en økende etterspørsel etter økologiske produkter. Det økologiske arealet utgjør bare 5,7 % av totalt jordbruksareal i regionen.