Kontrollert naturvernbrenning

Kontrollerte brenninger har lenge vært brukt i Sverige og Finland for å bevare naturlige økosystemer. Foto: Life Taiga

Kontrollert naturvernbrenning er en skjøtselsmetode vi bruker for å legge til rette for de artene som er avhengig av eller drar nytte av skogbrann. 

Skogbrann er en naturlig del av dynamikken i boreale barskoger og gjennom tidene har vi også brukt brenning som kultiveringstiltak. Med effektive slukningsmetoder og endret skog- og utmarksforvaltning, har både antallet branner og brannpåvirkede skogarealer blitt kraftig redusert det siste århundret.

Flere arter trenger brann

Skogbranner endrer skogstrukturen og skaper unike og varierte kvaliteter og elementer som er viktig for en rekke dyr, planter, insekter, sopp, moser og lav. Flere arter er direkte avhengig av skogbrann, og av disse er omtrent 40 arter sjeldne og trua. Noen arter er knyttet til brannskadde trær, andre til brent død ved, naken mineraljord og brent bakke. Den langsiktige overlevelsen av slike branntilknyttede arter er avhengig av jevnlige skogbranner og tilgang til arealer med brent skog. Livsmiljøene som skapes ved skogbrann er også fordelaktige for en rekke andre arter. En skogbrann har positive effekter på naturmangfoldet både på kort, mellomlang og lang sikt, i opptil flere hundre år. 

Ved å gjennomføre kontrollerte brenninger i skog kan man velge ut de lokalitetene som sikkerhetsmessig egner seg, og som samtidig har sannsynlighet for å skape leveområder for de branntilknyttede artene.

Store rekke og Hølvannet - et brannrotasjonsområde

Store rekke og Hølvannet naturreservat er et av de første områdene i Norge hvor vi skal skjøtte området med kontrollert naturvernbrenning. Området egner seg for slik skjøtsel fordi det regelmessig har brent der tidligere, og at det vurderes godt egnet for å gjenskape naturverdier knyttet til brannpåvirket skog. Avgjørende er det også at området sikkerhetsmessig vurderes godt egnet. 

Det er utarbeidet flere fagrapporter som ligger til grunn for vurderingen om at området egner seg for naturvernbrenning. Disse kan lastes ned fra høyre marg.

Planlagte naturvernbrenninger hos oss

I 2025 er det planlagt å brenne et areal på ca. 120 dekar ved Brennoppvika ved Hølvannet i Aurskog-Høland kommune. Vi planlegger å gjennomføre brenningen i mai eller juni. Se utkast til brenningsplan i høyre marg.

Mer informasjon om kontrollert naturvernbrenning

Du må være logget inn for å sende dette skjemaet. Hvis du er logget inn og likevel ikke kan sende inn, må du påse at «Ikke spor» er deaktivert i nettleserinnstillingene dine.

Vanlige spørsmål og svar

Brenner hele skogen ned?
Nei, kun det øverste laget med mose og brennbart materiale brennes. Noen trær får svidde stammer; furutrærne overlever dette, mens grantrær dør og blir død og forkullet ved. Brannen skaper en mer åpen og lys skog.

Hvordan hindres brannen i å spre seg?
Vannslanger legges ut rundt området, og naturlige barrierer som vann og myr brukes for å kontrollere flammene. Der slike ikke finnes, lages det branngater som fuktes før og under brenningen.

Påvirkes de som bor i nærheten?
Det kan merkes røyk i området, spesielt om kvelden og natten. Etter brannen kan ustabile trær gjøre skogen risikabel. Under selve brenningen og i etterkant bør området unngås. Se opp for fallende trær.

Hva skjer med dyrene?
Flammene flytter seg ca. 100 meter i timen. De fleste dyr flykter når de kjenner røyklukt. Forberedelser før brenningen gir dem tid til å trekke seg unna. Ved observasjon av bakkehekkende fugl, stoppes brenningen eller det vannes i en sirkel rundt reiret. Mindre arter som amfibier og insekter kan være mer utsatt, men de fleste dyrene vender raskt tilbake.

Hvordan påvirker brenningen klimaet?
Branner gir raskt utslipp av karbon som ellers ville frigjort seg over tid ved naturlig nedbryting. Kontrollerte branner reduserer risikoen for større, ukontrollerte skogbranner som kan føre til større utslipp. Under en brann blir også store mengder karbon langtidslagret i trekull.

Hvorfor er det bålforbud hvis brann er bra for skogen?

Bålforbudet fra 15. april er av hensyn til samfunnssikkerheten, for å unngå at for eksempel hus og jordbruksarealer går tapt. Kontrollert brenning gjennomføres med et høyt sikkerhetsnivå i planlegging og utførelse. Brenningene i Store rekke og Hølvannet skal gjennomføres i samarbeid med eksperter på naturvernbrenning fra Sverige. I tillegg er lokalt brannvesen jevnlig orientert om planene.