Bjørn, ulv, gaupe, jerv og kongeørn blir rekna som rovvilt. Det er eit hovudmål å sikre levedyktige bestandar av dei fire store rovdyrartane og av kongeørn. Samtidig er det eit mål å oppretthalde eit aktivt landbruk for å utnytte beiteressursane for sau og rein i utmark. For å nå dette todelte målet må vi forvalte rovviltbestanden, samtidig som landbruket må tilpasse seg noko i kjerneområda for rovvilt.
Dette er nokre av Statsforvaltarens oppgåver i forvaltninga av rovvilt:
- tildele midlar til førebyggjande tiltak mot rovviltskadar og behandle søknader om erstatning for skadar som freda rovvilt har gjort på bufe
- behandle søknader om båsfangst av jerv og gaupe
- gi løyve til skadefelling av gaupe, jerv, ulv og bjørn innanfor tildelt kvote frå rovviltnemnda
- stå for forvaltninga av kongeørn, mellom anna å vurdere søknader om skadefelling
- vere sekretariat for den regionale rovviltnemnda, som skal sørgje for at rovdyrstammane blir forvalta slik at talet på dyr er så nær bestandsmålet i regionen som mogleg
I Norge forvaltes fredet rovvilt i åtte regioner. De tidligere fylkene Oslo, Akershus og Østfold utgjør rovviltregion 4, mens Buskerud er en del av rovviltregion 2 hvor også Vestfold, Telemark og Aust-Agder inngår.
Statsforvalteren har oppgaver knyttet til kunnskap om forekomster og bestander av fredet rovvilt i fylkene. Statsforvalteren gir ved behov fellingstillatelse på fredet rovvilt som gjør skade eller utgjør et skadepotensial, og har en beredskapsordning for å kunne håndtrere slike hendelser raskt. Embetet behandler også søknader om erstatning for husdyr tatt av fredet rovvilt, søknader om forebyggende og konfliktdempende tiltak og tiltak i beiteområder.
Statsforvalteren i Oslo og Viken er sekretær for to rovviltnemnder. Du finner mer informasjon om disse under "Rovviltnemnder".