Eksamen i videregående skole
Den informasjonen som vi publiserer på denne siden, er datoer og informasjon som kun gjelder sensuren Statsforvalteren i Troms og Finnmark har ansvar for.
Eksamensdatoer og fellessensurmøte
Våren 2024 er sentralt gitt skriftlig eksamen i perioden 21. til 31. mai
Fellessensurmøtet for sensorer oppnevnt av Statsforvalteren i Troms og Finnmark er 20. juni 2024 på Radisson BLU i Tromsø.
Påmelding av eksamenskandidater
Skolen melder kandidater til eksamen i PAS-eksamen. Fristen for å melde elevene til eksamen er 1. oktober for høsteksamen og 1. mars for våreksamen.
Fagpersoner
Rektor foreslår fagpersoner fra egen skole til sensuroppdrag. Dette gjøres i PAS-eksamen. Fagpersonene skal være foreslått innen samme frist som påmelding til eksamen.
Sensorskoleringer
På våren er det sensorskoleringer i alle fag. Alle oppnevnte sensorer vil få tilbud om sensorskolering. På høsten er det ikke sensorskoleringer, og vi oppnevner derfor bare sensorer med erfaring til å sensurere høsteksamen.
Datoer for sensorskoleringer i fag som Statsforvalteren i Troms og Finnmark har sensuransvar for:
- Engelsk fellesfag - 3. juni 2024 Lillestrøm Hotel Arena
- Politikk og menneskerettigheter - 30. mai 2024 Thon Hotel Oslo Airport
- Finsk og samiske språk - 3. juni 2024 Tromsø
- Norsk hovedmål, sidemål og norsk for elever med samisk 1 - 28. mai 2024 Tromsø
Brukerstøtte og hjelp
På Udir.no finner du små veiledningsfilmer som viser hvordan skolen kan legge til kandidater, foreslå fagpersoner som sensor og finne eksamensmateriell, registrere gruppeansvarlig, skrive ut kandidatnummer og passord, samt lage dagspassord.
Sensuransvar - fag og regioner
Statsforvalteren i Troms og Finnmark har sensuransvar for følgende fag og regioner ved sentralt gitt skriftlig eksamen i videregående opplæring
Kontaktpersonar
Lovhjemmel for eksamen
Lovhjemmel for eksamen
Eksamen i grunnskole og videregående opplæring reguleres av forskrift til opplæringsloven kapittel 3, §§ 3-25 til 3-37. Eksamen for voksne reguleres av kapittel 4, §§ 4-18 til 4-30 i samme forskrift. Se forskriften.
Ønsker du å være sensor?
Ønsker du å være sensor ved skriftlig eksamen i grunnskole eller videregående opplæring?
Hvorfor bli sensor?
Å være sensor er en form for etterutdanning som har stor verdi for den enkelte lærer og for skolen. Det gir deg faglig oppdatering, du får et faglig nettverk ut over egen skole og kommune og du får nye erfaringer i arbeidet med vurdering. I tillegg får du ekstra inntekt.
Hvordan går jeg fram for å bli sensor?
Dersom du ønsker å være sensor, skal du henvende deg til rektor på din arbeidsplass/skole. Rektor kvalitetssikrer fagpersonene på egen skole og registrerer (foreslår) de som er interessert i sensoroppdrag i eksamenssytemet PAS. Fristen for dette er 1. oktober for høsteksamen og 1. mars for våreksamen. Dersom du er usikker på om du er foreslått eller ikke, må du ta kontakt med rektor ved din skole og forhøre deg om dette.
Får jeg opplæring?
Det vil bli gjennomført sensorskolering i forbindelse med sensurarbeidet. Statsforvalteren vil komme tilbake med informasjon om datoen og påmelding for dette.
Hvordan foregår oppnevning av sensorene?
Det er Statsforvalteren som oppnevner sensorene. Dette gjøres for hver eksamensperiode. Hver vår for grunnskolen og hver vår og høst for videregående opplæring. Det er en målsetting at både erfarne og nye sensorer skal benyttes til sensoroppdrag.
Ved oppnevning vil Statsforvalteren, så langt det er mulig, ta hensyn til at det skal være tilnærmet lik fordeling av kjønn i sensorgruppene for fag, at det er spredning i alder og erfaring og at sensorene kommer fra ulike skoler.
Statsforvalteren har dessverre ikke anledning til å prioritere ønskede fag for den enkelte sensor.
Hvordan får jeg vite om jeg har fått sensoroppdrag?
De som får sensoroppdrag vil få melding fra Statsforvalteren om dette på sms og e-post i oktober for høsteksamen og i mars/april for våreksamen.