Samarbeid om å bevare unik storørretstamme
Ørreten i Pasvik er en av de viktigste storørretstammene i Norge – og Pasvikelva er det eneste vassdraget nord for Dovre som nå er foreslått som nasjonale storørretvassdrag. Statsforvalteren, Finnmarkseiendommen og Pasvik Kraft samarbeider nå om å ta vare på ørretstammen.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Pasvikelva huser en bestand av storvokst ørret som er viden kjent. Nylig ble pasvikørreten plassert på en eksklusiv liste over de tolv viktigste storørretstammene i Norge, som den eneste bestanden nord for Dovre. Et statlig oppnevnt ekspertutvalg har foreslått at disse tolv får en spesiell status som nasjonale storørretvassdrag.
Klekkeri
Bestandsutviklingen er sterkt påvirket av norske og russiske vannkraftutbygginger. Mye av de viktigste leveområdene for ørret i Pasvikelva er enten tørrlagt, eller har fått et innsjøpreg. Det siste er noe abboren og gjedda profiterer på. Ørreten trenger strykpartier, særlig for gyting og overlevelse av ungfisken de første leveårene. Etter utbyggingene ble det derfor bestemt at Pasvik Kraft AS skal drive klekkeri og sette ut ørret hvert år for å bevare fiskemulighetene for befolkningen.
Ørret fra klekkeriet på Skogfoss utgjør en vesentlig andel av den totale fangsten i vassdraget. Men i de siste årene har miljøforvaltningen blitt stadig mer bevisst nye risikofaktorer med fiskeutsettinger, særlig når det gjelder den genetiske variasjonen i bestandene. I kultiveringsanlegget er det et lite antall fisk som blir foreldre til en hel generasjon, og avkommet fra disse får en kunstig høy overlevelse. Vi mister den naturlige seleksjonen som skal sørge for at de best tilpassede individene får føre sine gener videre. Over tid kan dette true pasvikørretens egenart og bestandens overlevelse.
Styrker naturlig produksjon
Statsforvalteren i Troms og Finnmark har derfor gått sammen med Pasvik Kraft AS og grunneieren Finnmarkseiendommen (FeFo) om et prosjekt som skal bidra til å redusere denne risikoen. Vi skal finne ut hvor i elva det fortsatt skjer naturlig reproduksjon. Målet er å erstatte klekkeriprodusert fisk med ørret som er reprodusert i Pasvikelva på naturlig vis.
Høsten 2021 har Pasvik Kraft AS engasjert eksperter for å gjøre feltarbeid i elva gjennom dette prosjektet. Norwegian Research Centre (NORCE) har studert bunnforholdene for å finne egnede gyte- og oppvekstområder, mens Norsk institutt for naturforskning (NINA) har brukt en spesiell båt for å lete etter ørret med elektrisk fiskeapparat. Disse ekspertene hadde god nytte av opplysninger som var samlet inn på forhånd fra lokalkjente og fiskeinteresserte. Det ble påvist flere områder hvor ørreten sannsynligvis fortsatt gyter, selv om tettheten av ørret er lav.
Nå venter vi spent på rapporten med resultatene. Det er mulig det blir nødvendig med kartlegginger også i 2022, men etter det vil vi legge frem resultatene og informere om eventuelle tiltak som anbefales for å styrke naturlig utvikling av ørretbestanden. Det kan for eksempel være utlegging av gytegrus og stein som gir skjul for ungfisk.
- Meld fra om fangst
I mellomtiden er det viktig å passe på at beskatningen av ørret er tilpasset den lave produksjonen som vi nå har. En viktig forutsetning for å kunne forvalte fiskebestandene i Pasvikelva på en god måte, er å kjenne til beskatningen av den eller de artene man ønsker å forvalte. Det er grunnen til at FeFo har innført krav om fiskekort i Pasvikelva også for Finnmarkinger. Dette kortet er gratis. Fangsttallene kan tyde på at det er mange som ikke leverer fangstrapport, og vi oppfordrer derfor alle til å bidra ved å melde inn sin fangst etter endt fiske.
Kontaktpersoner:
Statsforvalteren i Troms og Finnmark, fiskeforvalter Eirik Frøiland, tlf.: 778 950311
Pasvik Kraft: Daglig leder Monica Jerijærvi, tlf.: 924 34 001
Finnmarkseiendommen: Utmarksforvalter Steinar Normann Christensen, tlf.: 905 03 329