Innovasjonspris for landskapsarkitektur i Fyresdal
Innovasjonsprisen for universell utforming 2017 i kategorien landskapsarkitektur er tildelt Hamaren Aktivitetspark. Prisen ble gitt til Fyresdal kommune og Faun Naturforvaltning AS av barne- og likestillingsminister Solveig Horne.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Tirsdag 17. oktober var det høytidelig prisoverrekkelse hos DOGA i Oslo. DOGA – som står for Design og arkitektur Norge – er ansvarlig for nyskapingsprogrammet "Innovasjon for alle". DOGA deler ut Innovasjonsprisen for universell utforming på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet.
Prisene utdeles innen syv kategorier og krever høy kvalitet. De nasjonale prisene inngår i Regjeringens handlingsplan for universell utforming og er tidligere delt ut i 2011 og 2014.
Inkluderende satsing på folkehelse i en liten kommune
Fyresdal kommune, som har store tilliggende naturområder, ønsket å lage en sentrumsnær og lavterskel aktivitetspark for alle. Etter planprosesser med god medvirkning og stort engasjement åpnet parken offisielt den 5.mai 2017.
Hamaren Aktivitetspark ligger nær barnehage, skole, eldre- og sykehjem, som alle bruker det flotte og lett tilgjengelige området.
Fysisk aktivitet i naturen er et effektivt virkemiddel for å bedre folkehelsen. Parken er også blitt et sosialt samlingspunkt for alle innbyggerne, hvilket øker trivselen.
Juryens kjennelse
Aktivitetsparken i Fyresdal sentrum er omringet av fjelltopper og flott natur, som ikke er tilgengelig for alle. Det er prisverdig at en liten kommune tar på alvor viktigheten av å tilby sentrumsnære aktivitetsmuligheter som kan samle alle beboerne, uavhengig av helse og fysisk form. Deler av den naturskjønne odden har dessuten vært utilgjengelig før gangveien ble bygget.
Juryen berømmer grepene som gjør at kommunen har fått til veldig mye med få midler. Alle brukere er blitt hørt, og mange av ønskene er blitt hensyntatt. Prosjektet har vært forbilledlig i prosessen med ekstrem brukermedvirkning. Blant annet er entreprisen stykket opp og gitt til lokale håndverkere, samt aktører fra kommunens næringspark. Det har medført eierskap og høy kvalitet.
Barnehagen har fått lage informative skilter, og ungdom har fått eierskap til gapahuk, sykkelpark og andre løsninger gjennom blant annet Ungt Entreprenørskap. Kommunen har økt sitt omdømme, og fått mye besøk av nabopolitikere. Det er blitt en flott myldrepark som samler beboerne i området, og er godt tilpasset personer med nedsatt funksjonsevne, barn, eldre og etnisk mangfold. Folkehelseperspektivet er stort.
Hamaren aktivitetspark samler beboerne i området, og er godt tilpasset personer med nedsatt funksjonsevne, barn og eldre.
Hamaren Aktivitetspark viser at universell utforming handler om omtanke og omsorg for alle innbyggere, enten de bor i byen eller på bygda.
Mer om Innovasjonsprisen kan leses på www.doga.no
|