Misfarging på granbar – nå vet vi hvorfor
I løpet av senhøsten 2022 var det mange som observerte at granskogen flere steder hadde misfarget bar. NIBIO har nå analysert grankvister vi sendte inn, og vi har fått svar på hva skadene skyldes.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
To ulike skader
Det var to forskjellige skadetyper det ble meldt om: Gule og brungule nåler på den siste (nyeste) nåleårgangen på grantrær og brune nåler på eldre nåleårganger.
Gult granbar
I høst fikk mange graner i Vestfold og Telemark gult bar i hele eller deler av barmassen. Ved nærmere undersøkelse, kunne en se at nålene var gulflekkede, hadde gule tverrbånd eller var helt gule, avhengig av hvor sterkt angrepet nålene var. Trær i alle aldre så ut til å være berørt, særlig trær i hogstklasse 2 og 3, men også trær i hogstklasse 4 og 5. Skadde individer kunne stå side om side med friske trær, og skadde enkeltindivider kunne stå i ellers frisk skog. Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) tok imot kvistprøver som ble samlet i Andebu. NIBIOs analyser viser at det er granrustsopp (Chrysomyxa abietis) som har angrepet trærne.
Om granrustsoppen
Granrustsoppen er en sopp som ikke trenger vertsveksling. Den angriper nåler tidlig på våren, når knoppene skyter. Den kan infisere nåler bare under spesielle forhold: Det må være høy luftfuktighet og nålene må være unge, uten velutviklet vokslag. På ettersommeren eller tidlig høst får angrepne nåler først gule flekker, som sprer seg til hele nålen hvis angrepet er sterkt. Sterkt angrepne nåler faller av neste vår/forsommer, når soppsporene er spredt.
Ettersom nålene er mottakelige for infeksjon fra granrustsopp bare en kort periode under tidlig nåleutvikling, kan helt friske trær stå blant infiserte trær. De friske trærne trenger likevel ikke å være immune.
Granrustsopp gir vanligvis ubetydelige skader, men ved kraftige angrep kan en hel nåleårgang bli borte. Ved gjentatte angrep vil det føre til tilveksttap. I juletrefelt vil det naturligvis være kritisk å få skaden på trær som skal avvirkes for salg i eller de første årene etter skadeåret.
Brunt granbar
Flere steder i fylket ble det i 2022 observert at hele årganger av eldre nåler (fra 2021 eller gjerne eldre) var brune. NIBIOs analyser tilsier at det er snakk om vinterskader, antakelig frostskader kombinert med vind. Skaden har ikke drept knoppene, som har vokst ut til friske grener, mens de skadde skuddene og nålene har blitt sittende igjen og blitt misfarget. Det ble funnet en del sekundære sopper som bryter ned dødt materiale på disse nålene, som kommer til å falle av etter hvert. Skaden har ingen betydning for trærnes videre vekst og produksjon.