Tilsyn

Statsforvalteren fører tilsyn med at virksomheter følger krav de har gjennom miljøregelverket.

Tema for tilsyn kan for eksempel være håndtering av farlig avfall og kjemikalier, utslipp fra virksomheten og internkontroll.

Til deg som får tilsyn fra oss

Dersom du ikke har hatt tilsyn fra oss før, kan det være mye nytt å forholde seg til. Inspektøren vil selvsagt gi deg nødvendige opplysninger i forbindelse med det aktuelle tilsynet, og dersom det er noe du lurer på er det bare å stille spørsmål. Videre følger nærmere informasjon om tilsyn.

 

Gjennomføring av tilsyn

Vi kontrollerer ved å gå gjennom dokumentasjon og snakke med relevant personell i virksomheten. Tilsynet kan også inkludere en befaring for å undersøke om det vi har fått vite stemmer med det vi ser.

Tilsynsvirksomheten er risikobasert

Tilsynsvirksomheten vår er risikobasert. Det betyr at vi oftest gjennomfører tilsyn hos virksomhetene der risikoen er høyest, det vil si der sannsynlighet og konsekvenser for brudd på miljøregelverket er størst.

Varslede og uanmeldte tilsyn

Vi gjennomfører både varslede og uanmeldte tilsyn. Ved varsling vil virksomheten motta informasjon om tidspunkt, hvilket lovverk som skal kontrolleres m.m. i forkant. Ved uanmeldte tilsyn vil vi gi virksomheten informasjon når vi møter opp.

Inspeksjonsrapport

I etterkant av tilsynet vil vi oversende en rapport (inspeksjonsrapport). Denne inneholder informasjon om eventuelle avvik og anmerkninger. Avvik er brudd på regelverket og må raskt rettes opp. Virksomheten får en tidsfrist på å oversende informasjon til oss om hvordan avvik blir fulgt opp. Det er viktig at tilbakemeldingen deres inneholder dokumentasjon på hva som er gjort og hvordan dere gjennom dette sikrer at avviket ikke skjer igjen. Dersom vi ikke får tilbakemelding, blir det normalt varslet tvangsmulkt. Tvangsmulkt er en plikt til å betale et pengebeløp til staten dersom en har brutt lovkrav og ikke rettet opp feilene innenfor en tidsfristen.

Alvorlig miljøkriminalitet blir anmeldt

Når Statsforvalteren avdekker alvorlige brudd på miljøregelverket, vurderer vi alltid politianmeldelse. Alvorlig miljøkriminalitet blir anmeldt for å unngå nye lovbrudd. Det er politiets ansvar å drive etterforskning, bruke tvangsmidler, påtale saker og ilegge straff.

Gebyr

Virksomheter blir ilagt et gebyr for tilsynet. Utgiftene vi har i forbindelse med tilsyn skal dekkes inn av gebyr. Dette følger av forurensningsforskriften kapittel 39. Se mer informasjon på Miljødirektoratets nettside.

Tilsynsaksjoner

Mange av tilsynene inngår i aksjoner, enten landsdekkende eller regionale, der man kontrollerer mange virksomheter innenfor samme bransje over et gitt tidsrom.

Ytterligere informasjon

Du kan finne mer informasjon på Miljødirektoratets nettside.

Alle inspeksjonsrapporter blir tilgjengelig i vår postjournal. Rapporter etter tilsyn med virksomheter med tillatelse etter forurensningsloven blir lagt på nettsiden Norske Utslipp.

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Kontakt oss

Fagsjef Forurensning:
Siv Hege Wang Grøvo
Telefon 33 37 23 18

E-post
sfvtpost@statsforvalteren.no

All kontakt på e-post blir behandlet etter samme prosedyre, og blir lagt inn i postjournalen. Ved spørsmål angående en spesifikk sak, ber vi om at du oppgir saksnummer.

Gjelder saken personsensitive opplysninger, kan du òg sende sikker melding