Mudring, dumping og utfylling
Mudring, dumping og utfylling vil alltid påvirke miljøet i vann. Virkningene varierer, og avhenger av type masser, når og hvor tiltaket skal skje, hvordan arbeidet utføres og innholdet av miljøgifter i massene.
Mudring og dumping fra skip er forbudt, men Statsforvalteren kan gi tillatelse.
Mudring fra land og utfylling i sjø og vassdrag krever vanligvis tillatelse etter forurensningsloven. Ta kontakt med Statsforvalteren ved behov for avklaring.
Tiltak i sjø og vassdrag (saltvann og ferskvann)
Søknad om tillatelse etter forurensningsloven
Hvis du skal mudre, dumpe eller fylle ut fra sjø eller land, må du sende søknad om tillatelse etter forurensningsregelverket til Statsforvalteren. Søker har ansvar for å skaffe de nødvendige opplysningene, som er beskrevet i søknadsskjema og tilhørende veileder.
For andre tiltak, f.eks. peling eller legging av sjøkabler, kan du bruke søknadskjemaet som utgangspunkt for hvilke opplysninger vi trenger for å kunne fatte en avgjørelse. I søknaden må du fylle ut de delene av skjemaet som er relevant for det aktuelle tiltaket.
Husk å søke i god tid før du planlegger tiltaket. Saksbehandlingstiden avhenger av sakens kompleksitet og annen saksmengde hos Statsforvalteren, og er minimum seks måneder. For at saksbehandlingstiden skal bli så kort som mulig er det viktig at søknaden er komplett, dvs. inneholder alle de opplysningene vi trenger for å kunne fatte en avgjørelse i saken. Se veileder for søknadsskjema for informasjon om hva søknaden bør inneholde.
Vi har ikke møter i saker for denne type tiltak, med mindre spesielle forhold gjør det nødvendig.
Undersøkelser og prøvetaking
Tiltakshaver skal beskrive tiltaket og skaffe seg oversikt over tilgjengelig kunnskap om tiltaksområdet og hvilken dokumentasjon som er påkrevd.
Prøvetaking og vurderinger skal i utgangspunktet utføres av personell med miljøfaglig kompetanse. Feltlogg med bildedokumentasjon skal legges ved søknaden.
Tidsrestriksjoner
Tiltak i sjø og vassdrag er som regel ikke tillatt i perioden 15. mai til 15. september. Ønsker du å utføre tiltak i denne perioden må du begrunne det godt i søknaden og beskrive tiltak for å redusere negative påvirkninger. Vi kan også sette restriksjoner i andre perioder av hensyn til arter eller naturtyper i området.
Disponering av overskuddsmasser fra mudring
Overskuddsmasser fra mudring er næringsavfall og skal leveres til et lovlig avfallsanlegg, gjenvinnes eller på annen måte komme til nytte ved å erstatte materialer som ellers ville blitt brukt. Miljødirektoratet kan i særlige tilfeller gi unntak fra dette kravet. Tiltakshaver må i så fall søke Miljødirektoratet.
Gebyr
Behandling av søknader om tillatelse etter forurensningsregelverket er gebyrbelagt. Gebyrstørrelsen følger av satser i forurensningsforskriften § 39-4.
For enkle tiltak i sjø er gebyret vanligvis sats 6, for mer komplekse saker kan gebyret bli høyere.
Behandling av andre myndigheter
Mudring, dumping og utfylling i sjø er omfattet av flere lovverk, og krever vurdering av ulike myndigheter. Tiltakshaver er selv ansvarlig for å avklare behov for tillatelser etter annet lovverk. Vanligvis skal denne type tiltak vurderes etter plan- og bygningsloven, havne- og farvannsloven og kulturminneloven.
Før vi behandler søknaden etter forurensningsregelverket, skal den vurderes/godkjennes av kommunen etter plan- og bygningsloven. Vi må alltid ha planmyndighetens (kommunens) vurdering av om tiltaket er i tråd med eller i strid med gjeldende arealplaner, herunder kommuneplanens arealdel og/eller reguleringsplan, som del av søknaden.
Vi kan ikke gi tillatelse etter forurensningsloven til et tiltak som er i strid med endelige planer etter plan- og bygningsloven, med mindre planmyndigheten har samtykket til det.
Særlig om tiltak i ferskvann
Alle vassdragstiltak som kan være til nevneverdig skade eller ulempe for noen allmenne interesser i vassdraget, skal vurderes av NVE etter vannressursloven (§ 8 konsesjon).
I tillegg gjelder bestemmelsene i lakse- og innlandsfiskloven, med forskrift om fysiske tiltak i vassdrag: «Uten tillatelse (…) er det forbudt å sette i verk: a) fysiske tiltak som medfører eller kan medføre fare for forringelse av produksjonsmulighetene for fisk eller andre ferskvannsorganismer (…)».
Fysiske tiltak i ferskvann krever derfor særskilt vurdering og eventuelt tillatelse også etter den forskriften. Statsforvalteren er myndighet for tiltak på strekninger som fører anadrom laksefisk eller kreps. Fylkeskommunen er myndighet på strekninger som fører innlandsfisk. Tiltakshaver er selv ansvarlig for å innhente nødvendig vurdering/godkjenning fra Fylkeskommunen når de er myndighet.
Mer informasjon om forskrift om fysiske tiltak i vassdrag og søknadsskjema for å søke tillatelse etter forskriften finner du her.
Sjøkabler/ledninger
Utplassering av sjøkabler/ledninger på sjøbunnen krever vanligvis ikke tillatelse etter forurensningsloven. Dersom dere skal mudre, spyle ned eller på andre måter forflytte masser på bunnen, må dere avklare med Statsforvalteren om det er nødvendig med tillatelse etter forurensningsloven. Vurderingen gjør vi hver enkelt sak, i lys av forurensningssituasjonen i tiltaksområdet og tiltakets eventuelle påvirkning på hensynskrevende naturtyper og arter. Bruk søknadskjema som utgangspunkt for hvilke opplysninger vi trenger for å kunne vurdere saken.
Kunstige sandstrender
Å legge ut sand for å etablere sandstrender er et vesentlig terrenginngrep etter plan- og bygningsloven, og tiltakshaver må søke kommunen om tillatelse.
Å legge ut sand kan medføre fare for partikkelforurensning. I områder med forurensede sedimenter er det også fare for spredning av miljøgifter. Hvis tilføring av sand kan medføre skade eller ulempe for miljøet, krever det tillatelse etter forurensningsloven. Du må sende de nødvendige opplysningene om tiltaket til oss, bruk søknadsskjema som utgangspunkt.
Vi må vurdere behovet for tillatelse etter forurensningsloven i hvert enkelt tilfelle, i lys av forurensningssituasjonen i tiltaksområdet og tiltakets eventuelle påvirkning på hensynskrevende naturtyper og arter.
Skjema og veiledning
Informasjon til søker, søknadsskjema, veiledning til søknadsskjema og rapporteringsskjema ligger under bokstaven «M» i skjemaoversikten
Aktuelle dokumenter er navngitt «MDU…»
Kontakt oss
Fagsjef Forurensning:
Siv Hege Wang Grøvo
Telefon 33 37 23 18
E-post
sfvtpost@statsforvalteren.no
All kontakt på e-post blir behandla etter same prosedyre, og blir lagt inn i postjournalen. Ved spørsmål angåande ei spesifikk sak, ber vi om at du oppgir saksnummer.
Gjeld saka personsensitive opplysningar, kan du òg sende sikker melding
Kontakt oss
Direktør miljøavdelingen:
Grethe Helgås
Telefon 33 37 23 09
E-post
sfvtpost@statsforvalteren.no
All kontakt på e-post blir behandla etter same prosedyre, og blir lagt inn i postjournalen. Ved spørsmål angåande ei spesifikk sak, ber vi om at du oppgir saksnummer.
Gjeld saka personsensitive opplysningar, kan du òg sende sikker melding