Eremitten holder koken!
- Dette var kjempegøy, utbryter direktør på miljøavdelingen Grethe Helgås da hun torsdag 4. august fikk holde en eremittbille på Tønsberg kirkegård.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Eremittbillen (Osoderma eremita) ble oppdaget nettopp på Tønsberg kirkegård i 2008 av den lokale insekteksperten Magne Flåten. Den var aldri før funnet i Norge, og ble en sensasjon.
Hele Oslofjorden ble i årene etterpå saumfart på jakt etter flere lokaliteter, uten hell. Tønsberg kirkegård er derfor fremdeles eneste naturlige lokalitet for denne kritisk truede, store, vakre og lengelevende billen.
I 2009 ble den en såkalt "prioritert art" med egen handlingsplan og Statsforvalteren i Vestfold og Telemark ble tildelt et spesielt ansvar for å ta vare på billen. Årlig videreformidles et tilskudd til overvåking og sikring av bestanden.
- Billen kan maks fly 200 meter, forteller forsker Oddvar Hanssen fra Norsk institutt for naturforskning. - Og det er grunnen til at vi ikke tror den vil overleve på Tønsberg kirkegård på sikt, forteller leder for eremittforskningen Anders Endrestøl. - Vi har derfor gjennom de siste årene fått tillatelse til å flytte noen få voksne og larver herfra til et mye større miljø i eikehagen på Berg Fengsel.
Torsdag 4. august 2022 ble det flyttet to voksne hanner og fem larver fra kirkegården til eika på Berg. Før de settes ut blir de voksne individene merket, slik at man siden kan se om de overlever gjennom videoovervåking.
I 2020 og 2021 ble det konstatert at de utsatte individene på Berg har overlevd. - Men vi vet jo ikke om den vil klare å spre seg der, det gjenstår å se, forteller Endrestøl.
-Vi lever i en naturkrise, forteller fagsjef for natur Arne Christian Geving, og vi må belage oss på at vi aktivt må redde flere arter i fremtiden. Prosjektet med eremittbillen er nybrottsarbeid i aller høyeste grad, og har mye overføringskunnskap til andre arter som man også må jobbe målrettet med for å bevare i fremtiden. Dette er noe av grunnen til at det settes inn en del ressurser nettopp på dette arbeidet fra offentlig side.
- Dessuten er den jo råtøff da, smiler Geving.
Les mer:
NINAs prosjektside om eremitten