Nevroplan 2015, en delplan av Omsorg 2015

Nevroplan 2015 handler om de kommunale tjenestenes nye brukere - personer med nevrologiske skader eller sykdommer

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 28.11.2012

Tallet på tjenestemottakere under 67 år er nesten blitt tredoblet de siste 20 årene. Mer enn hver tredje bruker av omsorgstjenester har nevrologiske skader og sykdommer, noe som krever et omfattende tjenestetilbud.

Mye tyder imidlertid på at dagens omsorgstjeneste ikke i tilstrekkelig grad er utformet og tilrettelagt for personer med nevrologiske skader og sykdommer. Dette innebærer at det er nødvendig med endringer både i forhold til omsorgstjenestens kompetanse, arbeidsformer, tjenesteinnhold og faglige fokus.

Gjennom ”Nevroplan 2015” legger regjeringen til rette for mer åpenhet og kunnskap om disse sykdommene, og utvikler tjenestene slik at brukerne kan leve et mest mulig aktivt og meningsfylt liv.


Nevroplan 2015 består av tre hovedelementer:

  • Informasjon og ny kunnskap
    Målet er å synliggjøre og løfte fram brukere med nevrologiske skader og sykdommer, og bidra til mer åpenhet og kunnskap. Det er nødvendig med informasjon og veiledning til brukere selv, deres pårørende, til fagfolk, beslutningstakere og allmennheten.
  • Rehabilitering i dagliglivet og aktivitets- og treningstilbud
    Målet er å understøtte egenmestring og brukerinnflytelse og å bidra til meningsfulle hverdager for den enkelte. Dette skal blant annet gjøres gjennom tilrettelegging av aktivitets- og treningstilbud.
  • Flerfaglig utviklingsarbeid
    Målet er å øke den faglige bredden i det kommunale tjenestetilbudet med sterkere vekt på aktivisering, rehabilitering og bistand i hverdagen. Det er behov for å utvikle tjenester som bedre treffer de nye brukergruppenes behov. Dette forutsetter tverrfaglig samarbeid i helse- og omsorgstjenesten, og tett oppfølging fra spesialisthelsetjenesten.

Nevroplan 2015 er en av delplanene innenfor Omsorgsplan 2015. Planen er utarbeidet på bakgrunn av Rapport IS-1875 «Fleksible tjenester – for et aktivt liv» fra Helsedirektoratet, med utfordringer, behov og anbefalte satsingsområder

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.