Verdens jordverndag
5. desember er verdensdagen for jordsmonn. God og dyrkbar jord er svært viktig og vi har alle et ansvar for å ta vare på våre jordressurser.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Arealene med dyrka jord gir oss mat på bordet både i fredstid og krisetid. Disse arealene er det kommunene som har ansvaret for å forvalte.
I global sammenheng er Norges jordbruksareal veldig lite. For vår egen befolkning er det likevel kanskje den viktigste ressursen vi har i beredskapssammenheng.
God matjord tar tid
Det tar århundrer å danne god matjord. Jordsmonn er derfor i praksis en ikke-fornybar ressurs som både mennesker, dyr og planter er avhengige av. Ettersom verdens befolkning øker, må også verdens matproduksjon øke i takt med befolkningen.
Jorda er essensiell for flere viktige funksjoner i økosystemet. Jordsmonnet har evnen til å ta opp og holde på vann etter kraftig regnvær, og reduserer med dette faren for flom og oversvømmelser.
Jordsmonnet bidrar til å rense luften vi puster i og vannet vi drikker.
Jorda fanger også opp store mengder karbon. Omtrent 20 prosent av det globale CO2-utslippet, og den spiller derfor en betydelig rolle for klimaet.
I 2020 er rundt 752 000 dekar jordbruksareal i Nordland. Det er om lag 2 prosent av fylkets totale landareal. Hva vi kan dyrke i Nordland påvirkes både av klimaet og av jordas kvalitet.
Nordland har altså lite jordbruksareal. En framtidig bærekraftig matproduksjon, forutsetter at mest mulig og særlig de best egnede arealene for dyrking av jord- og hagebruksvekster bevares.
FNs bærekraftsmål
Jordsmonn er spesielt viktig for å nå FNs bærekraftsmål nummer 2, utrydde sult, og mål nummer 15, livet på land.
I dag er 821 millioner mennesker rammet av sult, mens nesten 2 milliarder opplever manglende matsikkerhet i perioder. For å skape bedre matsikkerhet verden over behøver vi god jord slik at vi kan dyrke gode avlinger.
Verdensdagen for jordsmonn
Verdensdagen for jordsmonn arrangeres årlig den 5. desember for understreke hvor viktig sunn jord er for vår eksistens.
En internasjonal dag for å feire jord ble anbefalt av International Union of Soil Sciences (IUSS) i 2002 og forslaget ble støttet av FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).
FAO-konferansen godkjente enstemmig verdensdagen for jordsmonn i juni 2013, og ba om at den ble vedtatt offisielt på FNs 68. generalforsamling. I desember 2013 svarte FNs generalforsamling med å utpeke 5. desember 2014 som den første offisielle verdensdagen for jordsmonn.
Datoen ble valgt fordi det er fødselsdagen til den tidligere kongen av Thailand. Kongen var en stor initiativtaker for dagen og forbedret livssituasjonen til millioner av innbyggere gjennom bærekraftig jordforvaltning.