Avtaler og løyve for transport
En viktig forutsetning for et godt samarbeid og for gode tilbud til aktuelle brukergrupper er en klar og konkret avtale mellom tilbyder og kjøper av Inn på tunet-tjenester. Her finner du informasjon om avtaler og offentlige anskaffelser, samt transportløyve.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Generelt om avtaler
En god avtale må som et minimum inneholde en avklaring om hvem som har inngått avtalen. Tillegg bør følgende punkter være med:
- Hvilket tidsrom avtalen gjelder for
- Hvilken pris er avtalt for gjeldende periode. Hva er innbefattet i denne prisen. Fakturering
- Oppsigelse
- Hvilke kvalitetskrav og evt. kompetansekrav stilles fra kjøper
- Omfanget av avtalen herunder antall brukere, grupper av brukere
- Veiledning og evaluering
- Forsikring
- Andre forhold: lokalitet, transport, andre ansatte enn gårdbruker, taushetsplikt, politiattest, vikarløsning, tvisteløsning
For mer utfyllende informasjon om punktene ovenfor, se Håndbok for kjøpere som du finner lenke til.
Merk at NAV har en egen avtalemal/- kravspesifikasjon for avtale mellom tiltaksarrangøren og gården. Les mer om avtaler med NAV ved å følge lenken.
Offentlige anskaffelser
I kvalitetssikringssystemet for landbruket ivaretas meldingsrutiner, risiko og HMS. I konkurransegrunnlaget bør det konkrete innholdet i tjenestene beskrives (hvilke personer, aktiviteter, tidspunkt, reisemåter osv.). Kjøperne bør utvikle sin kompetanse slik at de kan lage gode beskrivelser og stille relevante krav. I Håndbok for kjøpere står det at grunnreglene kan uttrykkes på følgende måte:
- Si hva du skal gjøre
- Gjør det du har sagt
- Dokumenter det du har gjort
Offentlige innkjøp handler kort oppsummert om punktene ovenfor og er også essensen i Lov om offentlige anskaffelser av 16. juni 1999. Se vedlagte lenke.
Løyve for transport
Inn på tunet-tilbydere kan selv frakte brukere til og fra gården med bil mot betaling. For å kunne gjøre dette, må gårdbrukeren søke om løyve fra fylkeskommunen. Det kreves løyve for å drive med persontransport mot vederlag med personbil. Det gjelder også transport som inngår som en del av en virksomhet det tas vederlag for, eksempelvis knyttet til Inn på tunet-virksomhet.
Lovendring
Ved iverksettelsen av endringene i yrkestransportloven 1. november 2020, ble behovsprøvingen for løyver for persontransport med personbil opphevet. Dette betyr at alle som oppfyller personelig krav til løyve kan søke om, og få tildelt løyve av lokale løyvemyndigheter.
Søke om løyve
Alle virksomheter som vil drive med persontransport i småskala turistvirksomshet eller Inn på tunet-virksomhet etter 1. november, må søke om drosjeløyve. Dette gjelder også de som har fått midlertidige løyvefritak, når perioden de har fått frital er utløpt. Dersom man bare ønsker å drive småskala turistvirksomhet eller Inn på tunet-virksomhet med transport i personbil, hvor transport inngår som en del av produktet, kan man søke om fritak fra bruk av taksameter mm. jf. Yrkestransportforskriften paragraf 48, siste ledd.
Løyvefritak som er gitt før 1. november 2020
Dersom du har løyvefritak gitt før 1. november 2020, vil dette være gyldig for den perioden det er gitt for. Når perioden for løyvefritaket er over, må du søke om drosjeløyve.
Løyve etter 1. november 2020
Etter 1. november 2020 må Inn på tunet-tilbydere søke om drosjeløyve og eventuelt fritak fra kravet om taksameter og merking. Løyvene skal ellers utøves etter de til enhver tid gjeldende bestemmelser.
Du finner søknadsskjema og informasjon på nettsidene til Nordland fylkeskommune.