Sosiale nettverk i skognæringa i nord
"Sosiale nettverk i skognæringa i nord" er en rapport levert av SINTEF for prosjektet "Effektive verdikjeder i skogbruket i Kyst-Norge". Rapporten omhandler hvilke nettverk som gjør seg gjeldende i næringa. Rapporten kan være et interessant bidrag blant annet til arbeidet med skog i Regional plan for landbruket.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Rapporten viser til flere funn, bl.a. er det identifisert tre sosiale sirkler rundt henholdsvis Skognæringsforum Nordland, Allskog og Transportselskapet Nord, og industrien i Nord-Trøndelag.
Noen sitater fra rapporten
«Dette mønsteret kan både relateres til geografi og til ulike behov knyttet til drift av virksomhetene, men det tilsier også at det kan være potensial for mer kontakt og samarbeid på tvers og mellom de identifiserte sirklene.»
«Sentrale aktører, kanskje spesielt innenfor det offentlige og organisasjoner som Skognæringsforum Nordland og Skognæringa Kyst, kan bidra ved å løfte frem og synliggjøre verdifull kompetanse blant yngre aktører og ressurspersoner fra andre bransjer, i større grad enn i dag.»
«Det kan være riktig å fokusere mer på å utvide kontaktflatene og trekke nye ressurser inn i nettverket.»
«Innsatsen når det gjelder rekruttering bør intensiveres.»
«Måten næringa er organisert på i dag bør vurderes/drøftes nærmere og en av de mest sentrale utfordringene som bør adresseres er behovet for innovasjon. Nettverksundersøkelsen kan være et diskusjonsgrunnlag og startpunkt for videre analyse.»
«Det tyder på et det er etablert en åpenhetskultur, som gir et godt tillitsgrunnlag og er viktig for å utvikle nettverket videre.»
«Mangel på lokal industri og forhold knyttet til eiendoms- og eierstruktur kan virke begrensende. Intervjuene som ble utført tidlig i denne studien tyder også på at måten næringa er organisert på i dag kan virke hemmende. Dette bør utredes nærmere. Når det gjelder sosiale nettverk skulle imidlertid mye ligge godt til rette for bedre samarbeid om logistikk og næringsutvikling i nord.»