Bruk og disponering av betong og tegl fra riveprosjekter

Nytt kapittel 14A i avfallsforskriften trådte i kraft 1. juli 2020. Denne forskriften regulerer bruk og disponering av betong og tegl fra riveprosjekter.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 06.07.2020

Betong og tegl kan nå gjenvinnes uten tillatelse dersom forskriftskravene er oppfylt

Formålet med det nye kapittelet i avfallsforskriften er å fremme gjenvinning av betong og tegl fra riveprosjekter, og å fjerne og destruere polyklorerte bifenyler (PCB).

Betong og tegl fra riveprosjekter kan fortsatt brukes kun dersom de kommer til erstatning for materialer som ellers ville blitt brukt. Massene må også oppfylle kravene som kommer frem i forskriften.

Betongen som skal gjenvinnes kan ikke være sprøytebetong. Den kan ikke være tilsølt med kjemikalier eller inneholde myke fuger, armeringsjern eller plast. Innhold av ulike helse- og miljøfarlige stoffer i betongen eller teglet skal ikke være over de vedtatte konsentrasjonsgrensene i forskriften. 

Dersom massene ikke oppfyller forskriftskravene, kan de bare benyttes dersom man har fått tillatelse fra forurensingsmyndigheten.

Byggverket må kartlegges før rivning

Forskriften krever at helse- og miljøfarlige stoffer i byggverket er kartlagt før rivning. Kartlegginga skal være gjort av noen som har miljøteknisk kompetanse.

Den som bruker betong og tegl skal kunne dokumentere at forskriftskravene er oppfylt. Dette innebærer at man må kunne fremvise dokumentasjon på blant annet hvilke bygg massene kommer fra, og hvem som har kartlagt helse- og miljøfarlige stoffer i massene. Du finner en fullstendig liste over dokumentasjonskravene i avfallsforskriften § 14a-7.

Kommunen er tilsynsmyndighet

Det er kommunen som skal føre tilsyn med at forskriftskravene etterleves. Dersom betongen eller teglet skal brukes i offentlig veianlegg, er det statsforvalteren som er rette myndighet.

Mer veiledning

Miljødirektoratet har laget en veiledning til den nye forskriften: Veileder - Betong og tegl fra riveprosjekter

Faktaarket M-14/3013 om disponering av betong- og teglavfall er opphevet.

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.