Høring av forvaltningsplan for Jan Mayen naturreservat

Utkast til forvaltningsplan for Jan Mayen naturreservat er nå sendt på høring. Frist for å komme med uttalelse er 15. mai 2016.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 08.03.2016

Fylkesmannen i Nordland har laget forslag til forvaltningsplan for Jan Mayen naturreservat som nå sendes på høring. Fristen for å komme med uttalelse er 15. mai 2016. Høringsuttalelser sendes til fmnopost@fylkesmannen.no eller til Fylkesmannen i Nordland, Moloveien 10, 8002 Bodø.

Verneforskriften sier at det skal utarbeides en forvaltningsplan med blant annet retningslinjer for gjennomføring av forvaltningstiltak. Forvaltningsplanen skal være et praktisk hjelpemiddel til å opprettholde og fremme verneformålet. Den skal sikre en enhetlig og forutsigbar forvaltning av naturreservatet ved å gi konkrete retningslinjer om blant annet bruk, informasjon, skjøtsel og eventuell tilrettelegging. Ved hjelp av en forvaltningsplan skal man unngå tilfeldige enkeltavgjørelser som kan være uheldige for verneverdiene. Gjennom prosessen med utarbeiding av forvaltningsplan skal det avklares og tas stilling til hvordan ulike verne- og brukerinteresser skal behandles.

Det ble meldt oppstart av arbeidet i januar 2014, og det kom da en rekke innspill. Disse er forsøkt innarbeidet eller avklart i forvaltningsplanen. En del innspill gikk ut på at forvaltningsplanen ikke måtte begrense mulighetene til fiskeri- og petroleumsvirksomhet da dette hadde vært et tema under verneplanprosessen. Vi vil her understreke at verneforskriftene danner rammene for forvaltningsplanen, den er derfor verken strengere eller mer liberal enn verneforskriften.

Det kom også flere innspill fra etater som ønsker å sitte i Samarbeidsutvalget for Miljø på Jan Mayen (SUM). I dag består SUM av representanter fra de aktørene som har et oppdrag på øya Jan Mayen, og det er på nåværende tidspunkt ikke aktuelt å endre dette.

Det ble også spilt inn ønske om å endre verneforskriften så den åpner for ilandstigning og telting på Libergsletta. Dette er tatt opp med overordnet myndighet, og det er per i dag ikke gitt noen aksept for å starte en slik prosess. Forvaltningsplanen er derfor ikke tilpasset en eventuell endring av verneforskriften.

Forvaltningsplanen har vært til faglig gjennomgang hos Miljødirektoratet. De har sammen med Riksantikvaren kommet med en del merknader som er innarbeidet i dokumentet før det nå sendes ut på høring.

Når høringen er avsluttet vil forvaltningsplanen ferdigstilles og sendes Miljødirektoratet for endelig godkjenning. Etter godkjenning trykkes planen og sendes ut til berørte parter.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.