Nordlands første marine verneområde fyller 10 år

Flyfoto som viser fjorder, bruer, kulturlandskap og omliggende natur.
Saltstraumen regnes som verdens sterkeste tidevannsstrøm og her finner du både truet, sjelden og sårbar natur. Foto: Vebjørn Karlsen.

Spektakulære Saltstraumen tiltrekker seg turister, fiskere og dykkere fra nær og fjern. I dag er det ti år siden Saltstraumen marine verneområde ble opprettet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.06.2023 av Emil Harjo Indsetviken

Det du møter under overflaten i Saltstraumen møter du få eller ingen andre steder i verden.

I det som regnes som verdens sterkeste tidevannsstrøm er det både truet, sjelden og sårbar natur, og et stort artsmangfold.

Tidlig kandidat

Det var derfor kanskje ikke så overraskende at Saltstraumen allerede i 2004 var et av 36 marine områder som ble anbefalt vernet. Det skulle likevel ta mange år før vernet var på plass.

Arbeidet med en verneplan ble startet opp i 2006, men uenighet om innholdet og hjemmelsgrunnlaget på departements- og direktoratsnivå, gjorde at planen ble lagt på is etter kort tid.

Der ble den liggende fram til begynnelsen av valgåret 2013. Det hastet med å verne Saltstraumen og 21. juni ble Saltstraumen marine verneområde opprettet av Kongen i statsråd, etter en rekordrask verneprosess.

Saltstraumen ble dermed sammen med Framvaren (Agder) og Tauterryggen (Trøndelag) de første marine verneområdene i Norge.

Artsmangfold

Verneområdet er på 24,7 kvadratkilometer og omfatter ikke bare selve Saltstraumen, men alt strømpåvirket areal rundt de tre strømmene Saltstraumen, Sundstraumen og Godøystraumen.

Forholdene i slike strømmer kan beskrives som natur på speed. De har rikelig med alle de tre faktorene som trengs for å skape bioproduksjon: næringssalter, sollys og oksygen.

De sterke strømmene bidrar også til at dypvannsarter føres opp til grunnere områder enn de normalt lever. Derfor er Saltstraumen ekstra spennende for sportsdykkere. Her kan de se arter som normalt lever dypere enn de kan dykke.

Artene som lever i slike strømmer, er i tillegg større og lever tettere enn noen annen plass i havet. Saltstraumen er en populær fiskeplass og innehar sportsfiskerekorder for både verdens største sei og steinbit.

Forsøpling og forurensning

Men populariten har en bakside. Det slites store mengder sluker og fiskesnører som blir liggende i vannet. Dette er både forsøpling og forurensning, men ikke minst til skade for dyr og fugler som lever i strømmen.

Bodø sportsdykkerklubb har siden 1995 plukket om lag 350 000 sluker i Saltstraumen. Det gir et snitt på 43 slitte sluker hver dag. Når man vet at det aller meste av fiskingen foregår i sommermånedene må man anta at det slites flere hundre sluker hver eneste dag i sesongen.

Forvaltningsplan

Statsforvalteren holder på med en forvaltningsplan som skal prøve å gjøre noe med dette.

Vi kan ikke forby fisking, men vi vil prøve å lede den til færre steder, slik at det blir mindre risiko for å slite snører og sluk og enklere for dykkerne å rydde slukene.

Planen har dessverre tatt lang tid, men vi har som mål å få den ferdig i løpet av året. Vi satser på å få opp skilt for å kanalisere sportsfiskinga før neste sommersesong.

Bruk av Saltstraumen

Vernet av Saltstraumen knytter seg i første rekke til sjøbunnen, og tiltak som vil endre sjøbunnen er forbudt.

Det er imidlertid gjort en rekke unntak for drift og vedlikehold av eksisterende anlegg og installasjoner.

Miljøforvaltningen har dessuten et viktig prinsipp om at all eksisterende bruk av områdene får fortsette når man verner. Det er derfor ikke restriksjoner på for eksempel fisking og båtferdsel.

Markering

10-årsjubileet markeres blant annet med en fotoutstilling laget av Nord&Ne med samarbeidspartnere , og  statsforvalter Tom Cato Karlsen vil delta på jubileumsmarkeringen i dag.

Gratulerer!

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.