Gladmattinget satte eksport av landbruksprodukter på dagsorden
Kan landbruknæringen i Rogaland øke inntektene i fremtiden ved å satse på eksport av kvalitetsprodukter?
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Landbruket trenger mer markedsinntekter og flere kunder å selge varene til. Norge og Rogaland produserer kanskje verdens beste lam, hvorfor greier vi ikke gjøre denne til en eksportsuksess?
Rogaland er kanskje landets viktigste matregion. I generasjoner har vi forvaltet ressurser fra jorda og havet til matbord i hele landet, men aldri lykkes i å lage eksportsuksesser av vår landbaserte næring.
Stavanger og Rogaland har et internasjonalt miljø, hvor både havbruksnæringen og energisektoren er rettet mot det internasjonale markedet. Kan det bli like naturlig for bøndene å tenke internasjonalt? Hva skal i så tilfellet til? Hvordan kan vi overføre kompetansen fra havbruket over til landbasert produksjon?
Ekspertpanel tok utfordringen
For å besvare disse spørsmålene deltok erfarne næringsaktører som Anbjørn Øglend - Prima Brands, Kjell S. Rakkenes - Nortura, Marianne Aareskjold - Stangeland Mølle og Andreas Kvame - Grieg Seafood. Paneldebatten ble ledet av Maiken Ree fra Stavanger kommune.
Paneldeltakerne ga klart uttrykk for at vi produserer landbruksprodukter av meget høy kvalitet og ren natur som vi bør fremheve og formidle dersom vi skal lykkes med eksport. Vi har lam i verdensklasse, og internasjonale og norske kokker roser kvaliteten på norsk lam.
Utfordringer og muligheter
Utfordringen er å levere forutsigbar kvalitet og finne nye markeder i utlandet hvor det er stor betalingsvilje. Marianne Aareskjold delte Stangeland Mølle AS sine erfaringer med eksport til Taiwan hvor de har brukt lang tid for å få innpass i markedet med salg av havreprodukter og hvor profilering i bunad gjør stor suksess. Anbjørn Øglend og Kjell Rakkenes uttalte at det er ikke enkelt å komme inn på markedet når de som enkeltaktører jobber hver for seg, men de har god tro på at eksport kan skape mer inntekter i fremtiden dersom de rette grep tas. Andreas Kvame mener vi må bli mye mer profesjonelle i å dokumentere bærekraft og kvalitet gjennom sertifikater, og her har vi mye å lære av sjømatnæringen.
Panelets anbefalinger til Stortinget
Avslutningsvis fikk panelet mulighet til å formidle innspill til hva de mener er viktig for å lykkes med eksport av landbruksbaserte produkter i fremtiden:
- Det trengs en lansiktig satsing og strategi (minimum 15 år) på eksport hvor alle ledd i verdikjeden for landbruk samt myndigheter må samarbeide om å bygge opp et kompetent lag.
- Vi må stå sammen, møtes og dele erfaringer, og lære av sjømatnæringen.
- Vi må fremsnakke landbruksprodukter og utnytte de muligheter som finnes.