Felles løft for klima
Det er ikke bare verdensledere i Glasgow som har klima på agenda. En intern faggruppe skal sikre at klima er på dagsorden for Statsforvalteren i Troms og Finnmark - både internt og eksternt.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
- Vi skal sørge for at vi er bedre rustet til å veilede kommunene, samfunnet og næringene i deres klimaarbeid, og vi skal redusere vårt eget klimaavtrykk, forteller miljødirektør Lisa Bjørnsdatter Helgason.
Klimaendringene vil føre til tap av natur og endringer i alle hovedøkosystem. Spesielt vil endringer i arktiske naturtyper og økosystemer i Troms og Finnmark bli merkbare fordi artene som lever her har tilpasset seg et kaldt klima hvor de lever under små marginer.
- I Norge er det også viktig at vi tilpasser infrastrukturen til et klima med mer regn og økt risiko for flom, skred, overvann og stormflo, forklarer Helgason.
Må jobbes på tvers
Hun forteller at bakgrunnen for at klimagruppen med medlemmer fra alle avdelinger hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark er opprettet, er at det må jobbes tverrfaglig for å stoppe klimaendringene og konsekvensene av dem. Samtidig har Norge forpliktet seg til å motvirke klimaendringene.
- Derfor er det er viktig at vi er godt rusta til å veilede kommuner og ulike næringer i Troms og Finnmark i arbeidet med å redusere klimautslipp, sier Helgason.
Hun forklarer at arbeidet også innebærer at samfunnet skal tilpasses et endret klima.
- Det handler om å bidra til at kommunene og næringene i fylket tar tak i utfordringene, at de styrker evnen til klimarelatert planlegging, og at vi formidler tverrfaglig kunnskap om klima til både industri, reindrift og landbruk i fylket.
Miljødirektøren trekker fram betydningen av å ta vare på karbonrike arealer og hindre nedbygging av skog og myr, hvordan industri og jordbruk kan begrense belastningen på naturen og hvordan jordbruk og reindrift kan tilpasses et klima i endring.
- I tillegg skal barn og unges bekymring og engasjement tas på alvor, og jobbe for å styrke barn og unges deltakelse og rett til å bli hørt.
- Vi må velge klimaklokt
Men klimafokuset gjelder ikke bare for den eksterne virksomheten til embetet. Også Statsforvalterens interne virksomhet skal ha et tydelig klimafokus.
- Vi skal lage en strategi for vår klimasatsing og bygge intern kompetanse slik at vi samarbeider bedre på tvers i relevante spørsmål.
- Dessuten skal vi bli mer bevisst på å ta kloke valg, stille miljøkrav til leverandører samt velge klimavennlig transport og redusere flyreiser, forklarer miljødirektøren.
I tillegg til utfordringene med å stoppe klimaendringene står vi midt i en global naturkrise.
- FNs Naturpanel har slått fast at vi har enorme utfordringer med å stanse tap av natur og at arealendringer er den viktigste årsaken. Klimakrisen fører imidlertid også til tap av natur, siden mange planter og dyr vil bli negativt påvirket av klimaendringer, forklarer Helgason.
Samtidig er økosystemer på land og i havet en viktig kilde til lagring og opptak av karbon.
- Med andre ord så vil tap av natur påvirke klimaet, og klimaendringene påvirke naturen. Vi må derfor alle bidra med det vi kan og handle nå, slik at vi sikrer økosystemer med god tilstand, og en bærekraftig utvikling for de som kommer etter oss, sier hun.
Les mer om miljøavdelingen her
Faggruppe klima har deltakere fra samtlige avdelinger i embetet.
Justis- og kommunalavdelingen: Lill-Hege Nergård og Eirin Sundby
Landbruksavdelingen: Jørgen Bjørkli
Reindriftsavdelingen: Sunna Pentha og Guro Lovise Hole Fisktjønmo
Stab samfunnssikkerhet: Elin Gunnarsdottir Larne
Stab kommunikasjon: Jan Harald Tomassen
Stab støtte: Jakob N. Øien
Helse og sosial: Kristin P. Mølmann
Oppvekst og barnevern: Gro Davidsen
HR og økonomi: Anna Selander
Miljøavdelinga: Bjørn Arne Karlsen, Vigdis Johnsen
Leder av gruppa: Lisa Bjørnsdatter Helgason (miljødirektør)