Informasjonsbrev uke 3/2022
Innhold:
- Innmelding av skadeomfang for jord- og skogbruk etter ekstremvær i januar 2022
- Oppdateringer ØKS
- Regionale klima- og miljømidler
- To-trinnsattestering også for regionalt miljøtilskot
- Vi minner om påmeldingsfristen til landhandleriet med tema fra jord- og konsesjonsloven
- Webinar om beiteloven og grannegjerdeloven
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Snarvei til:
- Innmelding av skadeomfang for jord- og skogbruk etter ekstremvær i januar 2022
- Oppdateringer ØKS
- Regionale klima- og miljømidler
- To-trinnsattestering også for regionalt miljøtilskot
- Vi minner om påmeldingsfristen til landhandleriet med tema fra jord- og konsesjonsloven
- Webinar om beiteloven og grannegjerdeloven
Innmelding av skadeomfang for jord- og skogbruk etter ekstremvær i januar 2022
Ekstremværet Gyda har herjet i fylket og Statsforvalteren i Trøndelag ber alle kommunene i fylket melde inn skadeomfang for landbruket i kommunen på bakgrunn av ekstremværet i januar 2022. Dette kan være skader som følge av kraftig nedbør og vind. Opplysningene vil bli brukt som grunnlag for arbeidet med naturskadefondet.
Vi ber dere melde inn følgende:
- skader på jordbruksareal i antall dekar og antall bruk
- evt. andre jordbruksrelaterte skader
- skader på private veier, både gårdsveier og skogsveier i antall meter
- skader på skog som følge av vindfelling, med anslag på areal og kubikkmasse
- evt. andre skogrelaterte skader
Vi ber kommunene sende inn sine anslag på skadeomfang til oss innen 24. januar.
Kontaktperson: Anstein Lyngstad
Oppdateringer ØKS
- Statsforvalteren har produsert kontoutskrifter for alle skogfondskontoer i Trøndelag som har hatt bevegelse i 2021 og/eller som har saldo. Kontoutskriftene blir i utgangspunktet sendt ut via Altinn, og skogeier får melding på SMS om at de har fått kontoutskriften i innboksen. Hvis de ikke kan sendes ut via Altinn, lagrer vi dem som pdf og sender dem til kommunene. Kommunene må skrive dem ut og sende dem til skogeierne i posten. Det ble flere kontoutskrifter enn vanlig i år, fordi vi valgte også å sende til alle med saldo på skogfondskontoen. Kommunen kan vurdere selv om det er ønskelig å sende ut kontoutskrift om saldoen på skogfondskontoen er veldig lav og det ikke har vært bevegelse på kontoen. Har det vært bevegelse på kontoen, skal kontoutskriften sendes ut uavhengig av saldo. Hensikten med å sende ut kontoutskrift til skogeiere med saldo uten bevegelse, er å minne dem på at de har midler på skogfondet som de kan bruke til å gjøre investeringer i skogen, og det har derfor liten hensikt å sende ut kontoutskrift til skogeiere med kun et par hundre kroner på kontoen.
- På mandag sendte Statsforvalteren ut en oversikt til de skogbruksansvarlige i kommunene over hvor mye rentemidler kommunene får. Frist for innsending av kommunalt rentemiddelbudsjett er 31. januar 2022.
- En viktig endring i ØKS er at det ikke lenger er mulig for kommuner eller statsforvalter å legge inn kontonummer på skogfondkontoer. Skogeier må gjøre dette selv, enten ved å logge inn på skogfondskontoen via Landbruksdirektoratets nettsider eller direkte i Altinn. Vi kommer tilbake med utfyllende informasjon når vi vet mer.
- ØKS åpner etter planen torsdag 20. januar.
Kontaktpersoner: Johanna Sætherø Steen og Elisabeth Heggelund
Regionale klima- og miljømidler
Statsforvalteren mottar årlig midler til fylkesvise tiltak innenfor Klima- og miljøprogrammet. Det er 1,3 mill kroner til disposisjon for nye prosjekter i Trøndelag i 2022.
Søknadsfrist: 15. februar 2022.
Mer informasjon om tilskuddsordningen og lenke til søknadsskjema finner du på våre nettsider.
Kontaktperson: Marit Røstad
To-trinnsattestering også for regionalt miljøtilskot
I Rundskriv 2021-12 står det at eStil- RMP er endra slik at endeleg godkjenning av søknaden skal gjerast av ein annan enn den som har behandla søknaden. Denne endringa har bakgrunn i at økonomireglementet pkt. 2.4 om internkontroll, seier at det skal vera ei forsvarleg arbeidsdeling når vedtak blir gjort (funksjonsdeling). Arbeidsdeling har ein når alle aktivitetar ikkje kan gjerast av same person.
For kommunen betyr dette at det blir ein person som behandlar søknaden og sender den til «foreløpig godkjenning» (kalla «godkjenne» i eStil-RMP) og at det er ein annan person som utfører «endeleg godkjenning» (kalla «attestere» i eStil-RMP). Endeleg godkjenning av søknadene skal og gjerast av ein i kommunen som har «budsjettdisponeringsmyndigheit».
Endeleg godkjenning (attestering) i perioden 4. - 18. februar
Statsforvaltaren set endelege satsar for regionalt miljøtilskot den 4. februar. Etter dette, fram til 18. februar, skal kommunen endeleg godkjenne (attestere) søknadene for utbetaling. Den som gjer den endelege godkjenninga må ha budsjettdisponerings-myndigheit. Budsjettdisponeringsmyndigheita skal vera skriftleg og vera stila til namngitt person. Normalt er det kommunedirektøren som kan gi denne fullmakta. Statsforvaltaren må ha kopi av fullmakta før saksbehandlar får tilgang til å endeleg godkjenne (attestere).
Kontaktperson: Anders Mona
Vi minner om påmeldingsfristen til landhandleriet med tema fra jord- og konsesjonsloven
Vi inviterer ansatte og politikere i kommunene til et teams-møte 2. februar fra 12.00 til 14.00 hvor vi setter to tema fra jord- og konsesjonsloven på dagsorden:
- Konsesjonslovens regler om oppfølging av boplikt
- Bruksrasjonalisering og forholdet til jordloven § 12
Påmelding til undertegnede innen 20.01.2022.
Mer informasjonen på vår hjemmeside.
Kontaktperson: Trine Gevingås
Webinar om beiteloven og grannegjerdeloven
Landbruksavdelingen får ofte spørsmål om gjerdeplikter og beiterettigheter. I den forbindelse vil vi tipse kommunene om et webinar om dette temaet som skal avholdes i regi av Mære landbruksskole 10.03.2022. De har fått Sandra Dullum fra Norsk landbruksrådgivning til å snakke om de mest sentrale lovverkene på området - beiteloven og grannegjerdeloven.