Klima

Oppdatert 20.01.2023

Utslippet av klimagasser i Norge må kuttes for at vi skal nå internasjonale og nasjonale forpliktelser fastsatt i Parisavtalen og klimaloven. Vi kan begrense klimaendringene ved å redusere klimagassutslipp og å øke opptak og binding av karbon. Samtidig må vi erkjenne at klimaet allerede er i ferd med å endre seg, og at vi allerede nå må tilpasse oss et endret klima.

Utslippsreduksjoner

Statsforvalteren skal arbeide for å redusere utslipp av klimagasser på en rekke områder. Vi er bindeledd mellom nasjonal klimapolitikk og kommuner og andre aktører i fylket. Statsforvalteren har også en viktig funksjon i å følge opp planarbeidet i kommunene, både som veileder i kommunal planlegging og ved å fremme innsigelser dersom planer er i strid med nasjonale retningslinjer. På landbruksområdet informerer og veileder vi om tiltak og virkemidler som kan redusere klimagassutslippene og øke opptak og binding av karbon. Vi jobber for å formidle kunnskap og informasjon om klima til kommunene innenfor alle våre ansvarsområder. Dette gjøres i vår løpende dialog med kommunene og gjennom samlinger, kurs og konferanser.

Klimatilpasning

For Norges del betyr klimaendringene i hovedsak høyere gjennomsnittstemperaturer, økt nedbørintensitet, økt avrenning, færre dager med snø, økt havnivå og mer påvirkning av naturmiljøet. Endringene gir økt risiko for flom, stormflo, skred (både jordskred og snøskred) og overvannsskader. Klimaendringene har også mer saktevirkende effekter på natur og samfunn, som endringer i arter og økosystemer og endrede forutsetninger for naturbaserte næringer som fiskeri, landbruk og reiseliv. Klimaendringene har ulike konsekvenser i ulike områder, og nødvendige tiltak kan derfor variere fra sted til sted. 

Statsforvalteren skal bidra til at samfunnet klarer å begrense negative effekter av klimaendringene. Statsforvalterens rolle i klimatilpasningsarbeidet er både som myndighet og veileder innenfor flere av våre fagområder. Arealplanlegging har en nøkkelrolle i klimatilpasningsarbeidet, og Statsforvalteren veileder og kan komme med innsigelser. Statsforvalteren har også en sentral rolle innenfor regional samfunnssikkerhet og beredskap, som omfatter tilsyn, veiledning og risikoforebyggende arbeid, og håndtering av akutte situasjoner. Landbruk, avløp, naturforvaltning og vannforvaltning er andre fagområder der Statsforvalteren kan være med og bidra til at samfunnet er forberedt på å tåle konsekvensene av et endret klima.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 11.02.2021

Forbud mot fyring med fossil olje til byggvarme på byggeplasser

Klima- og miljødepartementet og Olje- og energidepartementet har fastsatt en ny forskriftsendring som forbyr fyring med mineralolje (fossil olje) til midlertidig oppvarming og tørking av bygninger og bygningsdeler (byggvarme) fra 1. januar 2022.


Publisert 20.05.2020

Nettverk klimatilpasning Trøndelag

Nettverk klimatilpasning Trøndelag ble etablert 2. mars i 2017 for å bistå i arbeidet med å gjøre Trøndelag klimarobust. Fylkesmannen i Trøndelag, Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune står som eiere av prosjektet. Nettverket er organisert som et prosjekt med varighet fram til 2025. I tillegg til eierne er 13 partnere invitert inn i prosjektet. Disse er fra stat, regionale myndigheter, forskningsmiljø og næringslivet.


Publisert 27.11.2018

Klimasats 2019 – støtte til klimatiltak

Kommuner og fylkeskommuner over hele landet kan søke om Klimasats-støtte. Mer enn 150 millioner kroner skal deles ut i 2019. Søknadsfristen er 15. februar 2019. Fylkesmannen oppfordrer kommunene om å søke støtte til klimatiltak.


Publisert 27.11.2018

Tilskudd til klimatilpasning 2019

Kommuner og fylkeskommuner kan søke om midler til kunnskapsoppbygging og utredninger om konkrete klimatilpasningstiltak. Det er for 2019 satt av 6,4. mill. kroner til ordningen. Søknadsfrist er 15. februar 2019. Tilskuddsordningen forvaltes av Miljødirektoratet.


Publisert 26.11.2018

Ny statlig planretningslinje (SPR) for klima- og energiplanlegging og klimatilpasning vedtatt

Regjeringen har 28.09.2018 vedtatt statlige retningslinjer (SPR) for klima- og energiplanlegging og klimatilpasning i kommunene. Dagens retningslinjer for klima og energi er utvidet til også å gjelde klimatilpasning. Retningslinjene understreker at klimaendring og klimatilpasning skal ivaretas i lokalt i samfunnsplanlegging, planstrategi, planprogram og arealplaner.


Publisert 07.09.2018

Klimasamling Trøndelag

Alle kommuner i Trøndelag , samt Rindal og Halsa kommune i Møre og Romsdal er invitert til samling på Hell, 27. og 28. november 2018.  


Publisert 04.05.2018

Tilskudd til klimatilpasning – tildeling 2018

Miljødirektoratet mottok til sammen 29 søknader innen fristen 15. februar 2018 – med en søkesum på 14,7 millioner. Tre kommuner i Trøndelag er blant de 19 som mottar støtte i år.


Publisert 04.05.2018

Ny klimagasstatistikk og beregningsmodell

Ny statistikk over klimagassutslipp i kommunene og verktøy til å beregne utslippseffekt av ulike klimatiltak er nå tilgjengelig for bruk.


Publisert 13.03.2018

Fagsamling Helhetlig planlegging i nedbørfelt

NVE region Midt i samarbeid med Nettverk klimatilpasning i Trøndelag ønsker å invitere deg til fagsamling Helhetlig planlegging i nedbørfelt

Sted og tid:

  • Fru Haugans Hotel Mosjøen, 11.-12. april 2018
  • Stjørdal, 18.-19. septemer 2018 (Programmet og informasjon om påmelding kommer)

Publisert 03.01.2018

Klimaskogprosjektet

Pilotprosjekt