Villrein i Trøndelag

Dovrefjell, med Snøhetta og Knutshø, og fjellområdet Forollhogna har store arealer i Trøndelag. Her lever til sammen 5000-6000 villrein.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 23.03.2018

Snøhetta villreinområde
Snøhetta villreinområde er på 3372 km2 og ligger i komunene Oppdal, Sunndal, Nesset, Rauma, Lesja og Dovre. Vinteren 2017 ble det telt 2621 dyr i Snøhetta. Det er en målsetting å ha en vinterbestand på mellom 2500 – 3000 dyr.

Snøhetta har lite vinterbeiter i forhold til sommerbeiter. Under 20 prosent av leveområdet er vinterbeiter. Vinterbeitene var slitt på 80-tallet, men er nå bedre. Sommerbeitene er gode med blant annet rik snøleievegetasjon. Les mer om forvaltning av reinen i Snøhetta på nettsiden: http://www.villrein.no/snhetta-2/

Knutshø villreinområde
Knutshø villreinområde er på 1728 km2 og ligger i kommunene Oppdal, Rennebu, Tynset, Alvdal, Folldal og Dovre. Vinteren 2016 ble det telt 1237 dyr i Knutshø. Det er en målsetting å ha en vinterbestand på ca. 1500 rein.

Det er en optimal fordeling mellom sesongbeitene i Knutshø. Vinterbeitene er gode. De utgjør 40 prosent av arealet, og er ikke nedbeitet. Kalkrik grunn gir frodige beiter ellers i året. Les mer om forvaltning av reinen i Knutshø på nettsiden: http://www.villrein.no/knutsho-2/

Forollhogna villreinområde
Forollhogna villreinområde er 1849 km2 stort og ligger i Røros, Holtålen, Midtre Gauldal, Rennebu, Tolga, Tynset og Os kommuner. Vinteren 2017 ble det registrert 1422 dyr i Forollhogna. Det er en målsetting å ha en vinterbestand på mellom 1700 og 1800 dyr.

Forollhogna har en jevn fordeling av sesongbeiter og er blant landets mest produktive og vitale villreinstammer. Det er lite snøleievegetasjon tilgjengelig på sommeren i Forollhogna, men rike våtmarker og myrer gir frodige sommerbeiter. 36 prosent av totalarealet er vinterbeite.

Forollhogna villreinområde ble «reetablert» i 1956 da det også ble gjenåpnet for jakt. Det har vært villrein her tidligere, og skriftlige notater fra 1700-tallet viser at området også den gang var kjent for sin storvokste rein. Les mer om forvaltning av reinen i Forollhogna på nettsiden: https://www.hognareinen.no/driftsplan/

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.