Verdens våtmarksdag
Verdens våtmarksdag feires den 2. februar hvert år for å markere datoen for opprettelsen av Ramsarkonvensjonen. Det er en avtale mellom landene om ivaretakelse av våtmarker i bred forstand; både som leveområde for flora og fauna, og som viktig naturressurs for mange mennesker.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Norge er et av de landene i Europa som har størst variasjon av våtmarker.
Våtmarkene er i dag en av de mest truede naturtypene globalt. 54 prosent av verdens våtmarker har forsvunnet som følge av nedbygging, oppdyrking og andre arealbruksendringer de siste 120 årene. Ca. 87% av våtmarkene globalt har gått tapt siden år 1700, vi mister våtmark tre ganger så fort som vi mister naturskog.
Store deler av opprinnelig våtmark i Norge er ødelagt eller i dårlig tilstand. Dette skyldes først og fremst oppdyrking og nedbygging, samt elveutretting, oppdemning og torvhøsting.
Selv om torvmark, inkludert myr, kun dekker 3 prosent av jordens overflate, inneholder de dobbelt så mye karbon som alle verdens skoger!
I anledningen verdens våtmarksdag har Statsforvalteren i Trøndelag laget en presentasjon som viser hvordan vi jobber med restaurering av myrlandskap. Klikk på presentasjonen for å starte.