Vergemål

Oppdatert 20.12.2023

En verge ivaretar interessene til en person som enten er mindreårig, eller som har fått oppnevnt verge. Det kan oppnevnes verge for den som trenger hjelp til å ivareta sine egne interesser, enten økonomisk eller på annen måte.

Det å få oppnevnt en verge innebærer at du får hjelp til gjøremål du trenger hjelp til å utføre, slik at du kan fungere på lik linje med andre personer i samfunnet. Et vergemål skal tilpasses behovene du har, og det skal ikke være mer omfattende enn behovet tilsier. Vanlig vergemål er frivillig, og du bestemmer selv om du vil ha verge eller ikke.

Statsforvalteren er førsteinstans på vergemålsområdet. Det vil si at det er Statsforvalteren du skal kontakte hvis du, eller noen som står deg nær, trenger verge. 

Klagerett

Du kan klage på et vedtak om opprettelse av vergemål. De som har rett til å klage er den som er satt under vergemål, vergen, den som har sett fram kravet om vergemål eller personens ektefelle/samboer, nærmeste livsarving og søsken. For andre vedtak enn opprettelse av vergemål er det vanlig klagerett etter reglene i forvaltningsloven. Klagefristen er tre uker fra du mottar vedtaket. Du skal sende klagen til Statsforvalteren. Statsforvalteren kan omgjøre vedtaket, eller sende klagen videre til Statens sivilrettsforvaltning, som er tilsynsmyndighet og klageinstans for vedtak truffet av Statsforvalteren.  

Vil du bli verge?

Det er ulike typer verger:

  • Du kan bli oppnevnt som verge til barn uten foreldre, eller hvor foreldrene av ulike grunner ikke kan ivareta hele eller deler av vergeansvaret
  • Du kan bli oppnevnt som verge for voksne
    • hvis du er forelder til voksne barn
    • hvis du er søsken besteforelder, onkel, tante eller en annen person i storfamilien eller i bekjentskapskretsen. I tillegg kan du også være verge som nabo, venn eller hvis du bare har et ønske om å bidra ved å stille opp frivillig
    • hvis du velger å stille opp som verge som en del av ditt arbeid eller bare fordi du har et ønske om å være til nytte (fast verge/profesjonell)
  • Du er verge som forelder til egne barn under 18 år. Verge er den eller de som har foreldreansvaret.

Hva som kreves av deg for at du skal kunne oppnevnes til verge, kommer an på oppdraget. Statsforvalteren avgjør hvem som skal være verge, og hovedregelen er at valget tas i samråd med personen som skal ha verge. Som regel legger vi vekt på at du håndterer utfordringer, har kjennskap til regelverket og offentlige instanser, er flink til å formulere deg, har orden i egen økonomi og liker å gjøre noe for andre. Du må også ha god vandel, og verger må legge frem politiattest. Statsforvalteren sørger for nødvendig opplæring og ser til at du utfører vervet på en forsvarlig måte.

Du kan søke om å bli verge eller representant for enslig mindreårig asylsøker ved å fylle ut og sende inn dette skjemaet. Søknaden blir behandlet hos Statsforvalteren der du søker oppdrag. 

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 26.10.2023

Er du en av våre nye verger i Trøndelag?

Statsforvalteren i Trøndelag har behov for nye faste verger. Vi søker personer som er glad i å omgås andre, og det er en fordel om du har relevant arbeidserfaring i det å møte forskjellige mennesker og deres behov.


Publisert 25.10.2023

Verge - med medmennesker i fokus

Møt Per Marius Røkke Hanger og Ann Johanne Edvardsen. Etter fartstid i andre yrker er de i dag verger på heltid.


Publisert 03.07.2023

Informasjon om endringer i vergemålsloven

Stortinget har vedtatt flere endringer i vergemålsloven. Disse endringene trådte i kraft 1. april 2023.


Publisert 30.01.2023

Spørsmål og svar om framtidsfullmakt

Her finner du svar på de spørsmålene som oftest stilles til oss om framtidsfullmakt.

https://www.statsforvalteren.no/nb/Trondelag/Vergemal/sporsmal-og-svar-om-vergemal/

 


Publisert 27.10.2022

Informasjonsmøte fremtidsfullmakt i Trondheim og Steinkjer

Statsforvalteren erfarer et stadig økende antall henvendelser om fremtidsfullmakt. Derfor arrangerer vi nå to møter om fremtidsfullmakt 2. og 3. november. 

 


Publisert 19.04.2022

Stort behov for flere representanter

Med flere enslige mindreårige flyktninger fra Ukraina øker også behovet for folk som kan representere barnas interesse i møte med norske myndigheter.


Publisert 20.04.2021

Forvalter over to milliarder kroner

Visste du at Statsforvalteren i Trøndelag passer på over 2,2 milliarder kroner i vergemålsmidler? Pengene står trygt plassert i en rekke ulike banker.


Publisert 14.04.2020

Innlevering av vergeregnskap

På grunn av koronasituasjonen er det til stor hjelp om flest mulig sender vergeregnskapet og andre meldinger digitalt.



Publisert 27.03.2020

Vergeregnskap for 2019

Frist for innlevering av vergeregnskap er 30. april 2020. Brev med informasjon om vergeregnskapet og vergeregnskapets fire deler skal være sendt til alle verger i Trøndelag. 


Publisert 29.02.2020

Stor interesse for fremtidsfullmakt i Stjørdal

Ikke et sete var ledig da Fylkesmannen i Trøndelag besøkte Stjørdal seniorforum denne uken. 250 interesserte var møtt opp i Kimen kirke for å få vite mer om fremtidsfullmakt.


Film om hva det betyr å ha verge

Film om fremtidsfullmakt

Kontakt

Vergemålstelefonen besvares mellom kl. 12.00 - 13.30. man-fredag.

Tlf. 74 16 83 00.

Besøksadresser:

Steinkjer:
Statens hus, Strandveien 38

Trondheim:
Statens hus, Prinsens g. 1