Endret klima krever endret skogbehandling
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark er deltaker i det internasjonale forskningsprosjektet Climb-Forest. Prosjektet handler om hva slags skogbehandling vi skal ha i Europa for å være rustet for et endret klima.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Prosjektet er 4,5-årig og EU-finansiert. Hele Climb-Forest-prosjektet består av syv forskjellige arbeidspakker, og forskningsmiljøer og interessegrupper fra store deler av Europa er involvert. Arbeidspakkene omfatter både skjøtselshistorie, nåværende skogtilstand, skogpolitikk, biologiske prosesser, marked og etterspørsel etter tre- og skogprodukter. Prosjektet har som mål å utarbeide nye verktøy, kart og skjøtselsanbefalinger for skogbruket.
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark er deltaker i arbeidspakke 5, hvor aktivitetene foregår i 2023. Norsk institutt for bioøkonomi, NIBIO, er leder for arbeidspakken. Deltakere fra fem land er delt i fem interessentgrupper; skogeiere, industri, biologisk mangfold, rekreasjon og offentlig forvaltning.
Felles EU-regelverk
Vi er med på ulike feltbesøk, hvor konkrete problemstillinger og skjøtselsforslag blir diskutert. Utveksling av erfaringer og diskusjoner med skogkyndige fra land som har merket klimaendringene før oss er nyttig. Det er dessuten verdifullt med kunnskap om forskjellene mellom ulike deler av Europa, når det skal innføres felles EU-regelverk som vil gjelde for alle.
Målet i vår del av prosjektet er å oppnå enighet mellom deltakerne om hvordan skogen bør forvaltes, slik at alle skogens funksjoner og interessegrupper blir ivaretatt. Sentrale problemstillinger er hvordan vi kan skape skog som er fleksibel og motstandsdyktig mot klimaendringer og hvilke interesser og hensyn som skal prioriteres på ulike arealer. Valg av treslag, alderssammensetning, tetthet og foryngelsesmetode er noen av temaene som blir diskutert.
Skogbruk i endret klima
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark ble spurt om å delta i prosjektet som representant for offentlig forvaltning i Norge. Vi deltar i prosjektet fordi vi mener forskning på skogbruk i endret klima er viktig og relevant. Vestfold og Telemark ligger i den delen av landet som ser ut til å merke klimaendringene først, og vi har de siste årene hatt store utfordringer med både grantørke, barkbilleangrep og snøskader på skogen. Dermed er det naturlig at vårt område er aktivt med i prosjektet.
I kjølvannet av det internasjonale prosjektet håper vi at vi kan bidra til å utløse nasjonale prosjekter, slik at vi kan få kunnskap og skjøtselsråd som er tilpasset våre skogtyper.