Nå haster det å hjelpe villreinen

Villrein.  Foto:  G. Geirsta
Villrein. Foto: G. Geirsta

Alle våre 24 villreinområder har nå blitt klassifisert etter kvalitetsnormen for villrein, og kun ett av de har fått grønt lys.

Publisert 20.12.2023

Kvalitetsnorm for villrein skal vurdere tilstanden til villreinen i hvert av våre 24 villreinområder. Vurderingen vil fortelle hvilke eventuelle utfordringer knyttet til bestandsforhold, beite og forstyrrelser de ulike områdene har. Den første klassifiseringen viser at villreinen har betydelige utfordringer i de fleste av villreinområdene våre. De ti nasjonale villreinområdene ble klassifisert vinter/vår 2022. Ingen av disse ble vurdert til grønn, og god tilstand. De 14 ikke-nasjonale villreinområdene ble klassifisert høsten 2023. Av disse fikk kun Tolga Østfjell grønt lys og god kvalitet.

– For å bevare villreinen for framtida må vi i sterkare grad regulere og avgrense menneskeleg ferdsel og stanse og reversere naturinngrep og annan negativ påverknad på villreinen. Forslaga til tiltaksplanar for sju av våre nasjonale villreinområde er eit godt grunnlag for dette arbeidet, seier Ivar Myklebust, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet

6 ting vi må gjøre for å redde villreinen

 

Det siste året har prosjektgrupper ledet av statsforvalterne gjort et omfattende arbeid med å lage utkast til tiltakplaner for syv nasjonale villreinområder (seks røde og et gult). Målet etter kvalitetsnormen er at områdene skal ha minst middels kvalitet (gule). Miljødirektoratet sender i dag 20. desember over forslagene til Klima- og miljødepartementet med sine overordnede vurderinger.

Les mer om utkast til tiltakplaner på våre hjemmeside

 

Vinter og villrein på vidda. Foto:  Kristian Kvaalen Herregården
Vinter og villrein på vidda. Foto: Kristian Kvaalen Herregården

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.