Avfall og gjenvinning

Oppdatert 21.02.2023

Avfall og gjenvinning omfatter innsamling, mottak, lagring, behandling, gjenvinning og annen håndtering av avfall. Dette kan føre til utslipp av klimagasser, tungmetaller og andre miljøgifter.

Farlig avfall

Farlig avfall kan ikke håndteres sammen med vanlig avfall. Farlig avfall inneholder helse- og miljøfarlige kjemikalier som kan føre til alvorlig forurensning og skade mennesker og dyr. Virksomheter som produserer farlig avfall, har plikt til å levere dette til godkjent avfallsmottak. Før transport skal avfallet deklareres elektronisk på www.avfallsdeklarering.no

Statsforvalteren kan gi tillatelse

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for de fleste avfallsanlegg og kan gi tillatelse til virksomhet som medfører forurensning. Dette omfatter anlegg for mottak, sortering og behandling av avfall, bilvraksplasser, deponier, komposteringsanlegg og forbrenningsanlegg. Når Statsforvalteren gir slike tillatelser, må virksomheten i noen tilfeller sette i gang spesifikke tiltak for å minske ulempen for andre. Statsforvalteren skal også hente inn avfallsplaner fra havner og drive tilsyn med dem.

Statsforvalteren kontrollerer avfallsanleggene for å sikre at kravene i tillatelsene blir overholdt. Det er forurensningsloven, avfallsforskriftene, internkontrollforskriften og tillatelsene som er gitt, som ligger til grunn for kontrollene.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 14.11.2016

Endra løyve til Franzefoss Gjenvinning AS i Haugesund

Fylkesmannen har gitt Franzefoss Gjenvinning AS endra løyve til mottak og mellomlagring av farleg avfall på verksemda sitt anlegg.


Publisert 20.10.2016

Kveldsseminar om miljøgifter i kvardagen

Velkomen til gratis seminar "Er det farlig?" onsdag 2. november kl 18 - 21 i Spor 5 i Jernbanebygget, Stavanger. Du vil møte fagpersonar som fortel kva miljøgifter er, kor desse finnes, kva dei gjer med miljø og menneske og kva vi kan gjere for å beskytte oss.


Publisert 04.10.2016

Nytt løyve til Geminor AS på Storøy

Det er gitt løyve etter forureiningslova til lagring, kverning og videresending av treflis på eigedomen gnr.140 bnr.42 og 45 Storøy i Karmøy kommune.


Publisert 22.09.2016

Strandrydderapporten 2016 er klar

Refusjonsordninga for marint avfall nyttar. No er rapporten etter årets ryddeaksjon klar.


Publisert 06.09.2016

Løyve til mottak og mellomlagring kasserte kjøretøy og skrapmetall på Foss-Eikeland

Hermod Teigen AS har fått nytt løyve etter forureiningslova. Løyvet gjeld mottak og mellomlagring av skrapmetall og kasserte kjøretøy på eigedomane gnr.50 bnr.70, 75 og 76 Fosseikevegen 14 i Sandnes kommune.


Publisert 26.08.2016

Ecofiber Recycling AS har fått løyve til å handsame kasserte båtar og anna glassfiberavfall i Jåttåvågen

Fylkesmannen gitt løyve til avfallshandtering av glassfiber og komposittmateriale på eigedomen gnr.14 bnr.1462 i Jåttåvågen i Stavanger. Sjå vilkåra i løyvet i høgremargen.


Publisert 13.07.2016

Utprøving av granulering av glasfiber

Ecofiber Recycling AS skal prøva ut utstyr og metodar for kverning av glasfiber m.v . innanfor ramma av gjeldande løyve til Stena Recycling AS, avd. Stavanger i Mekjarvik, Randaberg kommune. Prøvetida er fram til 1. september 2016.


Publisert 23.06.2016

Krav om finansiell sikring etter endring i avfallsforskrifta

Avfallsforskrifta kapittel 11 om farleg avfall vart endra 1. januar i år. Fleire krav som før var regulert i eigne løyve, finn ein no i vedlegg 4. Det vert sett krav til etablering av finansiell sikring for anlegg som tek imot og mellomlagrar farleg avfall. Verksemda må sende inn forslag til finansiell sikring til Fylkesmannen innan 1. juli 2016.


Publisert 15.06.2016

Klageavgjerd for nytt anlegg for mottak og mellomlagring av kasserte kjøretøy ved Figgjoelva

Miljødirektoratet har handsama klagen frå Figgjo elveeigarlag og gitt medhald til Hermod Teigen AS sitt nye anlegg på Foss-Eikeland i Sandnes.


Publisert 10.05.2016

Refusjon av utgifter ved ryddeaksjonar

Hold Norge Rent viderefører ordningen med refusjon av utgifter for strandryddeaksjonar og liknande. Ingen utgifter er for små, skriv dei på nettsidenen sine.