Informasjonsbrev uke 11/2021
.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Innhold:
-
Tid for å oppdatere beitelagskarta i Kilden – frist 25. mars
-
Introduksjon til jord- og konsesjonsloven for plan- og miljøutvalget i Skaun
Årshjul 2021 for kommunene om møter o.l. er klart
Årshjulet som viser hvilke møter, webinarer og seminarer vi har planlagt i 2021 pr. i dag, er nå lagt ut på hjemmesiden vår.
Årshjulet vil bli supplert med flere arrangement, etter hvert som vi har planene klare.
Kontaktperson: Kjersti Alne Solberg.
Tid for å oppdatere beitelagskarta i Kilden – frist 25. mars
NIBIO har ansvar for å registrere beitelagene sine beiteområder i kartbasen Kilden.
Statistikk fra beitelaga innmeldt gjennom ordningen for drift av beitelag i RMP (OBB) oppdateres årlig i denne kartbasen. Michael Angeloff i NIBIO, som har ansvar for å oppdatere beitelagskarta, ber nå om å få tilsendt oppdaterte kart over beiteområdene i Trøndelag for 2020.
Frist for å sende inn oppdaterte beitelagskart er satt til 25. mars.
Vi har sendt ut en e-post om dette til beitelagene i Trøndelag, der vi ber dem om å kontakte landbrukskontoret i kommunen hvis det er behov for å gjøre endringer i kartet. Vi håper dere kan være behjelpelige med å tegne inn nye kart-grenser, og melde dette tilbake til oss på e-post innen fristen.
Se kartutsnitt fra Kilden med beitelagsgrenser i 2019 samt registrerte endringer for 2020.
Mer om beitelagskart på våre hjemmesider
For kommunal landbruksforvaltning i Trøndelag har vi samlet en del informasjon om beitelagskart.
Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad
Ny runde med produksjonstilskuddssøknader til behandling
15. mars er passert og det er en ny runde med produksjonstilskuddssøknader som skal behandles. Vi ønsker å rette oppmerksomheten mot kapittel 5 i rundskriv 2021-6 «Risikobasert kontroll». Her gir Landbruksdirektoratet en detaljert beskrivelse av hva som forventes og hvordan dette kan gjøres. Det er viktig å legge merke til at kontrollplanen skal være skriftlig og den skal være utarbeidet før saksbehandlingen av søknadsomgangen starter. Det er forventet at kommunen går gjennom kontrollplanen årlig og vurderer om risikobildet er endret.
I kapittel 6 er det lagt inn en ny presisering knyttet til «forenklet saksbehandling»: «Søknader som ikke er plukket ut til kontroll og ikke har utløst maskinelle kontroller, kan følge prosess for forenklet saksbehandling. «Forenklet saksbehandling» innebærer at saksbehandler blar gjennom søknaden, og med mindre saksbehandler ser noe som tyder på at det kan være feil i søknaden, setter saksbehandler søknaden til «foreløpig godkjent» uten å gjøre nærmere undersøkelser av opplysningene».
Kontaktpersoner: Trude Larsen, Anne Solstad og Odd Lutnæs Sakshaug.
Endringer i fagsystemet Agros og nye brukerveiledninger
Endringer i rettigheter for rollen AGROS LES
Brukere med lesetilgang i Agros vil nå se dokumenter/vedlegg i saken.
Sykdomsavløsning:
Agros kan nå håndtere endringene som trådte i kraft ved årsskiftet.
Endret standardtekst i vedtaksbrevet for tilskudd til avløsing ved jordbrukerens død.
Flytting av fritekstfelt fra Søknadsopplysninger til Fatte vedtak
Fritekstfelt som flettes inn i vedtaksbrev er flyttet fra fanen «søknadsopplysninger» til fanen «fatte vedtak». Dette gjelder ordningen «Tilskudd til tiltak i beiteområdet».
Nye generelle brukerveiledninger for både søker og saksbehandler:
En brukerveiledning for saksbehandler i Agros er ment som et oppslagsverk for ulike temaer slik at du enkelt kan få hjelp til det du trenger.
Du finner brukerveiledning for saksbehandler:
- På nettsiden til Landbruksdirektoratet under Forvaltningen/Veiledning for forvaltningen/Agros - Saksbehandling.
- På startsiden når du er innlogget på fagsystemet Agros.
Du finner brukerveiledning for søker:
Innspill til brukerveiledningen, ønske om nye tema og tekniske spørsmål
Sendes til undertegnede, som samler opp og videresender til Landbruksdirektoratet.
Kontaktperson: Anne Solstad
Landhandleri om eiendomslovgivning og arealforvaltning
Vi inviterer til «landhandleri» med tema fra eiendomslovgivningen og arealforvaltningen for kommunens ansatte på landbruk og plan. Med landhandleri mener vi en samling som preges av dialog mellom kommunene og Statsforvalteren. Vi forbereder et par tema, og så håper vi at kommunene også tar med seg problemstillinger til diskusjon.
Denne gangen kommer vi til å fokusere på konsesjonsloven og adgangen til å stille vilkår, eller avslå konsesjon der det finnes løsninger som bedre ivaretar lovens målsetting. I tillegg vil vi gå gjennom veilederen for spredt bolig-, fritids- og næringsbebyggelse, og diskutere relevante problemstillinger i den forbindelse. Vi vil også være innom veilederen "Garden som ressurs".
Kommunene er velkomne til å ta med seg problemstillinger til diskusjon innen disse temaene, eller helt andre temaer. Vårt mål er å tilby en dialog rundt tema som dere er opptatt av.
Vi håper dette kan være interessant både for dere som jobber med landbruk og plan. Vår erfaring er at områdene landbruk og plan har overlappende interesser, og vi håper derfor på å få samlet dere som jobber innenfor disse områdene.
I år arrangeres landhandleriet som et webinar hvor vi deler inn fylket i fire regioner, 20/5, 26/5, 9/6 og 14/6. Invitasjon er sendt ut til kommunene!
Kontaktperson: Trine Gevingås
En introduksjon til jord- og konsesjonsloven for plan- og miljøutvalget i Skaun kommune
Vi har nylig hatt en gjennomgang av enkelte tema innenfor eiendomslovgivningen for de folkevalgte beslutningstakerne i Skaun kommune. Dette er en kommune som opplever stor etterspørsel etter tomter til boligformål, og forholdet mellom plan- og bygningsloven og jordloven var et tema som det ble diskusjon rundt.
I tillegg hadde vi en dialog rundt de sentrale virkemidlene i konsesjonsloven. Vår målsetting er å synliggjøre det handlingsrommet kommunen har etter dette regelverket, samt å peke på de nasjonale hensynene som skal ivaretas.
Dersom dette temaet er aktuelt for din kommune, kan vi stille med noen som kan holde et foredrag for dere. Alternativt kan dere få tilgang til vår presentasjon dersom dere ønsker å holde foredraget selv.
Kontaktperson: Trine Gevingås
Gladsak - Jentene på tunet mottok gjev pris
Den nasjonale bedriftsutviklingsprisen 2020 gikk til Selbubedriften Jentene på tunet AS. Prisen ble delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad mandag 15. mars. Med håndlaget sjokolade har Iris og Eivind Aune og alle Jentene på tunet skapt estetiske og velsmakende sjokoladeprodukter.
Les hele saken fra Innovasjon Norge.
Jentene på tunet sin hjemmeside.
Kontaktperson: Kari Kolle