Grunnskole og videregående opplæring

Oppdatert 14.12.2023

Grunnopplæringen består av grunnskole og videregående opplæring. Opplæring på grunnskolenivå er et kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæring på videregående nivå. Private skoler godkjent etter privatskoleloven kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvalteren har ansvaret for at eksamen i grunnskolen og på videregående skole, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomført etter gjeldende lover og retningslinjer.

Statsforvalteren veileder fylkeskommunale, kommunale og private skoleeiere etter opplæringsloven og privatskoleloven. Vi skal også føre tilsyn med at skoleeierne driver i samsvar med gjeldende lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkende ord og handlinger

Alle barn og unge har rett til et trygt og godt skolemiljø uten mobbing og krenkelser. Hvis du som elev ikke har det trygt og godt på skolen, skal skolen hjelpe til. Hvis skolen ikke hjelper til, kan du ta kontakt med oss hos Statsforvalteren. Vi har mer informasjon om hvordan du får en trygg skoledag uten mobbing. 

Klage til Statsforvalteren

Statsforvalteren behandler klager på enkeltvedtak etter bestemmelsene i opplæringsloven og privatskoleloven med tilhørende forskrifter. Hvis du ønsker å klage på et enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har truffet vedtaket. Dersom denne instansen ikke gir medhold i klagen din, blir klagen automatisk sendt til Statsforvalteren for endelig behandling.

Vis mer


Publisert 29.03.2019

Dronning Sonjas skolepris 2019

Fylkesmannen i Agder søker kandidatar til Dronning Sonjas skolepris 2019. Det hadde vært flott om prisen kunne gå til en skole fra Aust-Agder eller Vest-Agder i år.

Skolene velger selv å lansere seg som kandidater til prisen via sin skoleeier til Fylkesmannen. Fylkesmannen vil oppfordre ulike organisasjoner og andre som kjenner en aktuell kandidat til å ta kontakt med skolen eller med skoleeier og oppfordre dem til å søke. Nå er muligheten til å løfte frem skoler i din kommunen eller ditt fylke som utmerker seg ved å praktisere likeverd og inkludering.

Fristen for å levere inn nominasjoner til Fylkesmannen i Agder er 5 juni.


Publisert 19.03.2019

Fagfornyelsen - nye læreplaner på høring

Fagfornyelsen er den største endringen av skolens innhold siden innføringen av Kunnskapsløftet i 2006. Denne uken sendes forslagene til nye læreplaner i grunnskole og videregående skole på høring.


Publisert 06.03.2019

Klage på standpunktkarakter i grunnskolen 2019

Alle elever har rett til å klage på standpunktkarakter og vedtak om å ikke sette karakter. Elever under 15 år kan ikke klage uten skriftlig samtykke fra foreldre eller foresatte. Klagen må fremsettes skriftlig, og underskrives av klager eller av en med fullmakt.


Publisert 20.11.2018

Elevmedvirkning sees på som tidstyveri

Analyse av Elevundersøkelsen 2017: Skoler ser ofte på elevenes medvirkning som en tidstyv


Publisert 12.11.2018

Fylkesmannens utdanningsmøte

Torsdag 6. desember avholdes Fylkesmannens utdanningsmøte i Kristiansand. 


Publisert 01.11.2018

Bestilling Opplæringsvinduet 2018

Statistikkheftet Opplæringsvinduet 2018 kan bestilles i papirformat.


Publisert 01.11.2018

Støttemateriell til ny overordnet del av læreplanverket er publisert!

Ny overordnet del av læreplanverket blir gjeldende sammen med de nye læreplanene i 2020. Fylkesmannen anbefaler skolene å starte diskusjonen om verdiene og prinsippene i god tid før de nye læreplanene trer i kraft.


Publisert 18.10.2018

Skisser til nye læreplaner – les og gi innspill!

Første skisse til læreplanene i Fagfornyelsen er nå lagt ut.


Publisert 09.10.2018

Tilstandsrapportering for skolene på Agder

Fylkesmannen i Agder utarbeider Opplæringsvinduet som gir noen fremstillinger for tilstanden i Agderfylkene.


Publisert 11.09.2018

Byremo videregående skole er nominert til Dronning Sonjas skolepris 2018

Prisen deles hvert år ut til en skole som utmerker seg ved å praktisere likeverd og inkludering. Det er Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder som har nominert skolen.