Fremmedarter

Parkslirekne er en av de aller verste fremmede planteartene. Arten er vurdert til å ha svært høy risiko for å påvirke det opprinnelige naturmangfoldet. Det skal bare en liten plantedel til for å gi opphav til en ny plante. Arten sprer seg derfor lett. Håndtering av masser der det vokser parkslirekne er underlagt strenge bestemmelser for å hindre spredning.
Parkslirekne er en av de aller verste fremmede planteartene. Arten er vurdert til å ha svært høy risiko for å påvirke det opprinnelige naturmangfoldet. Det skal bare en liten plantedel til for å gi opphav til en ny plante. Arten sprer seg derfor lett. Håndtering av masser der det vokser parkslirekne er underlagt strenge bestemmelser for å hindre spredning. Foto: Pål Klevan.

Fremmede arter og organismer er en stor trussel mot naturmangfoldet. Statsforvalteren arbeider derfor med å kartlegge, overvåke, hindre spredning av og bekjempe fremmede arter. Informasjon om dette arbeidet vil bli lagt ut på disse nettsidene.

Forskrift om fremmede organismer 

Forskrift om fremmede organismer trådte i kraft 1. januar 2016. Denne forskriften setter regler for import, omsetning og utsetting av fremmede arter.

Forskriften utdyper bestemmelsene i kapittel IV i naturmangfoldloven. Hovedregelen er at det kreves tillatelse for å innføre eller sette ut fremmede arter i Norge. Det er laget vedleggslister til forskriften som gir oversikt over:

  • Vedlegg I – organismer som det er forbudt å innføre, sette ut og omsette
  • Vedlegg II – organismer som kan innføres uten tillatelse
  • Vedlegg III – organismer som krever tillatelse for innførsel
  • Vedlegg IV – organismer som kan settes ut uten tillatelse
  • Vedlegg V – organismer som krever tillatelse for utsetting

Her finner du en oversikt over organismene (artene) som er forbudt å innføre, sette ut og omsette i Norge (vedlegg I). Resten av vedleggene finner du i forskrift om fremmede organismer.


Publisert 02.09.2016

Tilbud til lag og foreninger: Plukk stillehavsøsters. Tjen inntil 20 000 kr

Vi inviterer lag og foreninger til betalt dugnad i Raet nasjonalpark. Søk om deltagelse her.


Publisert 17.08.2015

Med ministeren på jakt etter fremmede arter

Tine Sundtoft fikk se arbeidet som er gjort på Hove.


Publisert 02.06.2015

Mulig observasjon av mårhund i Lindesnes

Natt til 1. juni gjorde en bilist en observasjon av en mulig mårhund ved Tarvannet i Lindesnes kommune. Fylkesmannen ber alle som kan ha observert mårhund i området om å melde fra til Statens naturoppsyn eller Fylkesmannen.