Påmelding til plukkeaksjonen i 2020 er avsluttet
Vi organiserer også i år dugnad for å plukke stillehavsøsters i Kristiansand, Arendal og Tvedestrand. Fristen for å søke om deltagelse er nå utløpt.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Begrense spredning
Stillehavsøstersen invaderer stadig større deler av vår vakre skjærgård. Vi ønsker å videreføre forsøkene med plukking av stillehavsøsters som tiltak for å begrense skadevirkningene på utvalgte områder og redusere spredningen videre vestover. Bli med i dugnaden for å rydde våre viktigste naturområder og mye brukte badeplasser. Innsatsen vil bli betalt med inntil 20 000 kr.
I samarbeid med Agder Renovasjon, Risør og Tvedestrands-regionens Avfallsselskap AS og kommunene Arendal, Tvedestrand og Kristiansand inviterer Fylkesmannen i Agder lag og foreninger til en betalt dugnad for å rydde utvalgte områder for stillehavsøsters. Utvelgelsen av lokaliteter er gjort med utgangspunkt i hvilke områder som har høyest konflikt med viktig naturtyper under vann og friluftslivverdi.
Fylkesmannen lyser herved ut totalt 120 000 kroner til dugnadsarbeid for frivillige organisasjoner. Maksbeløp for hver søknad er satt til 20 000 kroner. I tillegg vil det vanke en ekstrabonus på 5 000 kroner til den organisasjonen som har levert inn størst antall kilo skjell.
Plukkelokaliteter for 2020
De aktuelle områdene er vist i oversiktskartet under. Klikk på lenke til kartet over områder med stillehavsøsters for å se nøyaktig plassering på mer detaljert kart.
Hvem kan søke?
Alle frivillige organisasjoner med organisasjonsnummer kan søke.
Frister
|
Hvordan plukke?
Stillehavsøstersen finnes i våre områder helt i fra fjæresteinene og ned til rundt 2 meters dyp. Det betyr at mye kan nås uten bruk av dykkerutstyr, men på grunn av sjøtemperaturen anbefales det bruk av våtdrakt. Det er også mulig å benytte båt og en stålrive eller krabbehåv ved rydding av de dypere forekomstene. På bløtbunn har også flytemadrass, seilbrett og kanoer vist seg som hensiktsmessige farkoster for å komme til østersen. Stillehavsøsters som har festet seg på fjell, må som regel knuses på stedet, isskyffel, spett eller en annen form for stålstang er redskaper som egner seg for dette.
Det anbefales bruk av tomme vedsekker til å frakte til container.
Hvordan ser den ut?
Vår hjemlige østers kalles flatøsters, eller europeisk østers. Den står nå i fare for å bli fortrengt av stillehavsøstersen. Det er viktig at deltagere lærer seg å se forskjell på den vi ønsker å verne, og den som skal fjernes. Stillehavsøstersen har knivskarpe ”flak” og kanter som kan være en fare for badende. Strender som er infisert av den nye arten, vil etter hvert bli uegnet til bading, og det kan være direkte farlig å vasse i disse områdene uten sko. Se egen faktaboks med bilde og beskrivelse av kjennetegn.
Områdene vi ønsker plukket er:
Du finner nøyaktig plassering av lokalitetene i kartet over områder med stillehavsøsters. Vi arbeider fortsatt med å finne flere egnede lokaliteter og antall plukkesteder kan derfor bli utvidet i løpet av de kommende ukene. Alle søkere vil bli informert direkte dersom det blir valgt ut flere plukkesteder i deres område.
Dersom dere har forslag til steder som bør plukkes, kan dere også gi oss innspill på det. Slike forslag vil bli undersøkt nærmere så langt vi har mulighet og eventuelt tatt med som aktuelle plukkesteder.
Tvedestrand:
- Bertenes
- Halskilen (Trenger båt)
- Store Steinsund på nordsiden av Risøya (Trenger båt)
Arendal:
- Hovstøl/Hoveodden (Trenger båt til frakt av avfall)
Kristiansand:
- Grunnholmen ved Åros
Kompostering
Renovasjonsselskapene vil stille til disposisjon samlecontainere på egnet brygge på fastlandet i tilknytning til hver lokalitet. Etter plukkingen er ferdig henter renovasjonsselskapene samlecontainerne og frakter dem til avfallsanleggene der stillehavsøstersen blir veid og registrert før kompostering.
Velkommen til dugnad.