Landbruk og mat

Sammensatt bilde av tre som spirer, traktor i arbeid og geiter
Oppdatert 20.12.2023

Den viktigste samfunnsoppgaven til norsk landbruk er å sikre nok, trygg og variert mat av god kvalitet. Men landbruket bidrar også til bosetting og næringsliv over hele landet, miljøgoder som bevaring av biologisk mangfold, kulturlandskap og skogens og jordas funksjon som karbonlager. Landbruket spiller også en viktig rolle for å videreføre tradisjonell kunnskap og kultur.

Det er et politisk mål å opprettholde et levende landbruk i hele landet. Statsforvalteren skal bidra til at den nasjonale landbrukspolitikken blir gjennomført, ved hjelp av informasjon, forvaltning av virkemidler og lokalt tilpassede tiltak. Statsforvalteren skal blant annet

  • gi råd og bistand til kommunene
  • kontrollere kommunene
  • behandle klager på kommunale vedtak innenfor landbrukslovgivningen
  • arbeide sammen med andre regionale etater og organisasjoner for næringsutvikling innenfor jordbruk og skogbruk
  • arbeide for å nå nasjonale målsettinger for omlegging til økologisk landbruk
  • arbeide for å begrense nedbygging av dyrket og dyrkbar jord og skog

Statsforvalteren veileder også kommuner, organisasjoner, næringsaktører og bønder om mulighetene som finnes i det offentlige systemet. Statsforvalteren støtter opp under aktiviteter knyttet til utvikling og bevaring av regionale matkulturer, kunnskapsoppbygging om mat og kunnskap om mat og helse, spesielt rettet mot barn og unge.

Andre viktige offentlige aktører innen landbruk er

Vis mer


22.12.2023

Nye verneområder i Innlandet desember 2023

Den 20. desember 2023 ble det vedtatt å opprette Leine og Mælumsberget naturreservat i Ringsaker kommune, og å utvide Kvannskardkletten naturreservat i Stor-Elvdal kommune. 


20.12.2023

Marie Skavnes ny leder hos Statsforvalteren

Marie Skavnes er ansatt som avdelingsdirektør for Jord og mat hos Statsforvalteren i Innlandet.


19.12.2023

142 millioner utbetalt i tilskudd ved produksjonssvikt

Det er hittil utbetalt 142 millioner kroner i tilskudd ved produksjonssvikt i plante- og honningproduksjonen i Innlandet. Av dette utgjør tilskudd til grovforproduksjonen 100 millioner kroner.


19.12.2023

Regionale miljøkrav i jordbruket som også gjelder Gran på høring

Forskrift om regionale miljøkrav for jordbruket i Oslo og Viken, samt Gran kommune i Innlandet, for virkeområder i Buskerud og Hadelandskommunene, er nå på høring.


18.12.2023

Oppsummering av oppryddingen etter stormen 19. november 2021

Skogeierne, entreprenørene og tømmeromsetterne har gjort en kjempeinnsats med å rydde opp den drivverdige skogen som ble stormfelt 19. november 2021. Det foregår fortsatt noe arbeid, men i hovedsak er jobben gjort, og Landbruksdirektoratet hadde siste frist for den ekstra tilskuddsordningen for oppryddingen den 15. oktober i år. 


16.11.2023

Fagseminar: Kan økologisk landbruk bidra til økt matberedskap?

Økologisk Innlandet i samarbeid med NLR og Statsforvalteren inviterer til dagsseminar med tema «Kan økologisk landbruk bidra til økt matberedskap». 


15.11.2023

Webinar om tilskot til avløysing ved sjukdom og fødsel mv.

Det er stadig noko nytt å lære i denne tilskotsordninga! Denne gongen vil vi dele det vi har funne i forvaltningskontrollane, og vi vil dele noko av det vi blir spurt om gjennom året.

08.11.2023

Webinar om næringsutvikling i landbruket: Kompetanse om kompetanse

For å skape ein arena saman med kommunane der vi kan dele erfaringar frå arbeid med næringsutvikling i landbruket, inviterer vi til webinar 22. november. Hovudtema denne gongen blir kompetanse om kompetansetilbod.


06.11.2023

Seminar - Kan økologisk landbruk bidra til økt matberedskap?

Økologisk Innlandet i samarbeid med Norsk Landbruksrådgiving inviterer til dagsseminar på Jønsberg videregående skole tirsdag 5.desember.


03.11.2023

Kurs i "Bærekraftige matsystemer"

NMBU har i samarbeid med Statsforvalteren i Innlandet, Innlandet Fylkeskommune, Rørosmat og Folldal kommune utviklet et studium/kurs innenfor temaet «Bærekraftige matsystemer».

 


03.11.2023

God oppslutning om samlinga Jordbruket i Innlandet mot 2030

Vel 100 deltakarar møtte til samling på Elverum den 24.-25. oktober for å høyre om jordbruket i Innlandet mot 2030. Dei fleste deltakarane møtte mange nye kollegaer frå andre kommunar da vi har vorte til Innlandet sidan førre samling.


01.11.2023

2100 søknader om tilskudd ved produksjonssvikt

I Innlandet er det mottatt i overkant av 2100 søknader om tilskudd ved produksjonssvikt i plante- og honningproduksjon innen søknadsfristens utløp 31.10. Årets vekstsesong ble utfordrende. Forsommertørke, flom og store nedbørsmengder siste del av sesongen har ført til et stort antall søknader i fylket.


31.10.2023, Endret 31.10.2023

Frist for søknad om refusjon av skogfond og NMSK tilskudd 2023

Skogeiere som har refusjonskrav som er tilskuddsberettiget må levere dette innen de frister som fremgår av tabellen nedenfor.

Skogfondbilag vedrørende tiltak som ikke gir tilskudd må leveres senest 31. desember, enten digital registrering eller direkte til kommunen.


26.10.2023

Søknadsfristen for tilskudd ved produksjonssvikt er 31.oktober

Vi minner om at søknadsfristen for tilskudd ved produksjonssvikt i plante- og honningproduksjonen er 31.oktober. Vi minner også om at meldingen om avlingssvikt som er sendt inn i løpet vekstsesongen ikke er en søknad og må følges opp med egen søknad dersom det fortsatt er aktuelt.


17.10.2023

Forenklet kontroll av fôrlager i produksjonssviktordningen

Landbruks- og matdepartementet forenkler krav til kontroll av søknader om produksjonssvikt for grovfôr med husdyr. Stedlig kontroll skal fortsatt skje hos alle søkere, men det er tilstrekkelig at søker legger fram god dokumentasjon på høstet grovfôravling.


09.10.2023

Tilskudd fra skogbrukets rentemidler 2024

Organisasjoner og enkeltpersoner kan søke om fylkesinntrukne rentemidler til konkrete prosjekter og tiltak som fremmer skogbruket i Innlandet. Søknadsfrist 20. november 2023.


25.09.2023

Konferanse om arbeid med regionale miljøkrav i jordbruket

Statsforvalteren inviterer til konferanse om arbeidet med regionale miljøkrav i Innlandet. Konferansen finner sted på Honne hotell- og konferansesenter 11. oktober. Målgruppen er kommuner og jordbruksorganisasjoner i Innlandet.


25.09.2023

Ikke importer grovfôr fra Sverige

Den alvorlige svinesjukdommen afrikansk svinepest er påvist hos villsvin i Sverige. Mattilsynet anbefaler å ikke innføre grovfôr fra Sverige til smittesituasjonen er mer avklart.


21.09.2023

Skogfaglig samling for kommunene i Innlandet

Velkommen til årets skogsamling for kommunene i Innlandet. Tema for samlingen er aktuelle emner for kommunene som skogbruksmyndighet, og ellers fagsaker som er viktige for Innlandet som en betydelig region for skog- og trebruk.


21.09.2023

Landbruks- og matminister Geir Pollestad besøkte flomrammede områder i Grue

Landbruks- og matminister Geir Pollestad besøkte nylig potetbonde Thore Sigurd Woll i Grue for å få en orientering om avlingssituasjonen i Solør etter ekstremværet Hans. Pollestad informerte også om nye økonomiske støttetiltak etter ekstremværet.


Flere nyheter Få nyhetsvarsel