Forurensning

Oppdatert 07.03.2023

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 03.05.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i Drammenselva i forbindelse med oppføring av ny bybru

Statsforvalteren i Oslo og Viken har gitt Drammen kommune tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i Drammenselva i forbindelse med riving av eksisterende bybru og oppføring av ny bybru. 


Publisert 21.04.2022

Avslag på søknad om tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Akerskogen i Råde kommune

Statsforvalteren har avslått søknad fra Grønbukt Syd Bryggeforening om tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Akerskogen med dumping av masser ved Midtre Sletter, i Råde kommune.


Publisert 21.04.2022

Avslag på søknad om tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Akerskogen i Råde kommune

Statsforvalteren har avslått søknad fra Akerskogen Bryggeforening om tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Akerskogen med dumping av masser ved Midtre Sletter, i Råde kommune.


Publisert 07.04.2022

Vedtak om dispensasjon fra vilkår om rensekrav og krav om akkreditert prøvetaking - Gol renseanlegg - Gol kommune

Statsforvalteren har ferdigbehandlet søknaden fra Gol kommune om dispensasjon fra vilkår om rensekrav og krav om akkreditert prøvetaking ved Gol renseanlegg i Gol kommune.


Publisert 30.03.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Mosseveien 15 i Fredrikstad kommune

Statsforvalteren har gitt Fredrikstad Motorbåtforening tillatelse etter forurensningsloven til mudring i sjø ved Mosseveien 15 i Fredrikstad kommune.


Publisert 02.03.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Karibukta i Fredrikstad kommune

Statsforvalteren har gitt Vibeke Mjaaland tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Karibukta i Fredrikstad kommune.


Publisert 02.03.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Bergertjern båthavn i Randsfjorden, i Jevnaker kommune

Statsforvalteren har gitt Jevnaker båtforening tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Bergertjern båthavn i Randsfjorden, i Jevnaker kommune.


Publisert 23.02.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av renset anleggs- og tunneldrivevann til Alnaelva og Akerselva i Oslo kommune

Statsforvalteren i Oslo og Viken har gitt Oslo kommune, Vann- og avløpsetaten tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av renset anleggs- og tunneldrivevann til Alnaelva og Akerselva. 


Publisert 22.02.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Drammenselva

Statsforvalteren har gitt Drammen Fjernvarme AS tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Drammenselva i Drammen kommune. 


Publisert 18.02.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Melløs havn i Sarpsborg kommune

Statsforvalteren har gitt Borregaard AS tillatelse til mudring ved Melløs havn i Sarpsborg kommune.