Verjemål

Oppdatert 20.12.2023

Ei verje sikrar interessene til ein person som anten er mindreårig, eller som har fått oppnemnt verje. Ein person som treng hjelp til å sikre sine eigne interesser, kan få verje både på det økonomiske og det personlege området.

Det å få verje vil seie at du får hjelp til gjeremål du ikkje greier sjølv, slik at du kan fungere på lik linje med andre i samfunnet. Eit verjemål skal vere tilpassa behova du har, og det skal ikkje vere meir omfattande enn det som er nødvendig. Vanleg verjemål er frivillig, og du bestemmer sjølv om du vil ha verje eller ikkje. 

Statsforvaltaren er førsteinstans på verjemålsområdet. Det vil seie at det er Statsforvaltaren du skal kontakte om du, eller nokon som står deg nær, treng verje. 

Klagerett

Du kan klage på eit vedtak om oppretting av verjemål. Dei som har rett til å klage er vedkommande som er sett under verjemål, verja, den som har sett fram kravet om verjemål eller personens ektefelle/sambuar, næraste livsarving og søsken. For andre vedtak enn oppretting av verjemål er det vanlig klagerett etter reglane i forvaltningslova. Klagefristen er tre veker frå du mottok vedtaket. Du skal sende klagen til Statsforvaltaren. Statsforvaltaren kan omgjere vedtaket, eller sende klagen vidare til Sivilrettsforvaltninga, som er tilsynsmynde og klageinstans for vedtak gjort av Statsforvaltaren.

Vil du bli verje?

Det er ulike typar verjer:

  • Du kan bli oppnemnt som verje til barn utan foreldre, eller dersom foreldra av ulike grunnar ikkje kan ha heile eller delar av verjeansvaret
  • Du kan bli oppnemnt som verje for vaksne
    • viss du er forelder til vaksne barn
    • viss du er søsken, besteforelder, onkel, tante eller ein annan person i storfamilien eller i omgangskrinsen. I tillegg kan du også vere verje som nabo, ven eller viss du berre har eit ønske om å bidra ved å stille opp frivillig
    • viss du vel å stille opp som verje som ein del av arbeidet ditt, eller berre fordi du har eit ønske om å vere til nytte (fast verje/profesjonell)
  • Du er verje som forelder til egne barn under 18 år. Verje er den eller dei som har foreldreansvaret.

Kva som må til av kvalifikasjonar og eigenskapar for at du skal kunne bli verje, er avhengig av oppdraget. Statsforvaltaren avgjer kven som skal vere verje, og hovudregelen er at valet vert teke i samråd med personen som skal ha verje. Som regel legg vi vekt på at du handterer utfordringar, har kjennskap til regelverket og offentlege instansar, at du er flink til å formulere deg, har orden i eigen økonomi og likar å gjere noko for andre. Du må også ha god vandel, og verjer må leggje fram politiattest. Statsforvaltaren tilbyr nødvendig opplæring og ser til at du utfører vervet på forsvarleg vis.

Du kan søkje om å bli verje eller representant for einsleg mindreårig asylsøkjar ved å fylle ut og sende inn dette skjemaet. Søknaden blir behandla hos Statsforvalteren der du søkjer oppdrag. 

 

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 05.07.2023

Kronikk: Fra overformynderi til selvbestemmelse

I disse dager er det 10 år siden den nye vergemålsloven trådte i kraft. Samtidig ble de kommunale overformynderiene avviklet, og oppgavene overført til Statsforvalterne. Det er tid for et tilbakeblikk.


Publisert 01.11.2022

Statsforvalteren gjennomfører nå informasjonsmøter for verger

Statsforvalteren er nå i gang med regionale møter for verger. Først ut er den nordlige delen av fylket med Bodø, Lofoten, Ofoten og Vesterålen. Her er så langt er 1100 verger invitert til informasjonsmøter.


Publisert 09.09.2022

Saksbehandlingstid på vergemålsseksjonen

Vergemålsseksjonen prioriterer sakene etter de føringer vi har fra våre overordnede instanser. Det som avgjør hvor lang tid det tar å behandle sakstypen avhenger blant annet av totalt antall saker og hvilke andre oppgaver vi har, herunder å besvare publikum. 


Publisert 03.03.2022

Innlevering av regnskap for verger

Du må levere regnskap for dine vergemål hvert år og sluttregnskap når vergemålet avsluttes. Fristen for årsregnskap er 30. april hvert år. Opphører vergemålet skal sluttregnskap leveres så raskt som mulig.


Publisert 17.01.2022

Nye telefontider for vergemål

Nå kan du kun ringe våre saksbehandlere mellom klokken 12 og 14, men vi øker samtidig antall personer som svarer på telefon.


Publisert 06.12.2021

Vergemål endrer telefontidene ut året

Vergemålsseksjonen endrer telefontidene midlertidig for å holde saksbehandlingstiden nede.


Publisert 07.07.2021

Jeg er verge og ønsker å hente ut koronapass for den jeg er verge for – hva skal jeg gjøre?

Mange vergehavere har ikke BankID, og dersom de har slik ID, er denne personlig, og en verge kan ikke bruke BankID som tilhører en annen.


Publisert 03.03.2021 av Wigdis Korsvik

Vil styrke oppfølgning og opplæring av vergene

Høsten 2020 ble det gjennomført en brukerundersøkelse for verger i alle landets fylker. Vergemålseksjonen hos Statsforvalteren i Nordland har gått igjennom resultatene og sett på forbedringspunkter.


Publisert 24.02.2021

Slik går du fram for å søke om vergemål

Hvis du er i familie med eller kjenner noen som ikke kan ivareta sin økonomi eller andre rettigheter på grunn av sykdom, kan du hjelpe med å søke om verge. 


Publisert 01.02.2021

Vaksinering mot Covid-19 av ikke samtykkekompetente personer

Vergens rolle er ikke å gi samtykke til vaksinering på vegne av vergehaveren. 


Film om kva det betyr å ha verje

Kontaktinformasjon

Telefontid:
Mandag til fredag kl. 12-14

Telefon:
75 53 15 06

Sikker melding:
Dette er en trygg kommunikasjonskanal hvor du kan sende inn sensitiv informasjon til vergemål via Altinn: Sikker melding (vergemål)

E-post:
For generelle forespørsler kan du bruke e-postadressen vår. Du bør likevel ikke sende sensitiv informasjon via e-post: sfnopost@statsforvalteren.no

Postadresse: 
Postboks 1405
8002 Bodø

Kurs og konferanser

24. januar - 25. januar

Samling for kommuneoverleger og helse- og omsorgsledere i kommunene

For fjerde gang inviterer Statsforvalteren i Nordland kommuneoverleger og helse- og omsorgsledere i fylket til fagsamling.

30. januar - 31. januar

Oppvekstkonferansen

Annenhvert år arrangerer Statsforvalteren Oppvekstkonferansen. I 2024 vil den bli arrangert 30.-31. januar i Bodø. Hold av datoene. Program og mer informasjon kommer. 

5. mars - 6. mars

Nordlandskonferansen 5. - 6. mars 2024

KS, Nordland fylkeskommune og Statsforvalteren i Nordland samler sine krefter igjen og inviterer til Nordlandskonferansen 2024. Hold av datoene 5. og 6. mars!