Verjemål

Oppdatert 20.12.2023

Ei verje sikrar interessene til ein person som anten er mindreårig, eller som har fått oppnemnt verje. Ein person som treng hjelp til å sikre sine eigne interesser, kan få verje både på det økonomiske og det personlege området.

Det å få verje vil seie at du får hjelp til gjeremål du ikkje greier sjølv, slik at du kan fungere på lik linje med andre i samfunnet. Eit verjemål skal vere tilpassa behova du har, og det skal ikkje vere meir omfattande enn det som er nødvendig. Vanleg verjemål er frivillig, og du bestemmer sjølv om du vil ha verje eller ikkje. 

Statsforvaltaren er førsteinstans på verjemålsområdet. Det vil seie at det er Statsforvaltaren du skal kontakte om du, eller nokon som står deg nær, treng verje. 

Klagerett

Du kan klage på eit vedtak om oppretting av verjemål. Dei som har rett til å klage er vedkommande som er sett under verjemål, verja, den som har sett fram kravet om verjemål eller personens ektefelle/sambuar, næraste livsarving og søsken. For andre vedtak enn oppretting av verjemål er det vanlig klagerett etter reglane i forvaltningslova. Klagefristen er tre veker frå du mottok vedtaket. Du skal sende klagen til Statsforvaltaren. Statsforvaltaren kan omgjere vedtaket, eller sende klagen vidare til Sivilrettsforvaltninga, som er tilsynsmynde og klageinstans for vedtak gjort av Statsforvaltaren.

Vil du bli verje?

Det er ulike typar verjer:

  • Du kan bli oppnemnt som verje til barn utan foreldre, eller dersom foreldra av ulike grunnar ikkje kan ha heile eller delar av verjeansvaret
  • Du kan bli oppnemnt som verje for vaksne
    • viss du er forelder til vaksne barn
    • viss du er søsken, besteforelder, onkel, tante eller ein annan person i storfamilien eller i omgangskrinsen. I tillegg kan du også vere verje som nabo, ven eller viss du berre har eit ønske om å bidra ved å stille opp frivillig
    • viss du vel å stille opp som verje som ein del av arbeidet ditt, eller berre fordi du har eit ønske om å vere til nytte (fast verje/profesjonell)
  • Du er verje som forelder til egne barn under 18 år. Verje er den eller dei som har foreldreansvaret.

Kva som må til av kvalifikasjonar og eigenskapar for at du skal kunne bli verje, er avhengig av oppdraget. Statsforvaltaren avgjer kven som skal vere verje, og hovudregelen er at valet vert teke i samråd med personen som skal ha verje. Som regel legg vi vekt på at du handterer utfordringar, har kjennskap til regelverket og offentlege instansar, at du er flink til å formulere deg, har orden i eigen økonomi og likar å gjere noko for andre. Du må også ha god vandel, og verjer må leggje fram politiattest. Statsforvaltaren tilbyr nødvendig opplæring og ser til at du utfører vervet på forsvarleg vis.

Du kan søkje om å bli verje eller representant for einsleg mindreårig asylsøkjar ved å fylle ut og sende inn dette skjemaet. Søknaden blir behandla hos Statsforvalteren der du søkjer oppdrag. 

 

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 21.12.2020

Verger skal som den klare hovedregel ikke samtykke til helsehjelp

Kan en verge samtykke til vaksinasjon i forbindelse med Covid-19?


Publisert 23.03.2020

Råd til verger under koronasituasjonen

Vergemålsseksjonen følger råd og pålegg fra myndighetene om koronautbruddet, og det oppfordrer vi dere verger til også å gjøre.


Publisert 22.10.2019

Vergemål mot sin vilje? – nå vet vi litt mer

I etterkant av den såkalte Tolga-saken, ble det besluttet å undersøke hvem som eventuelt hadde vergemål mot sin vilje. I januar ble det derfor sendt ut brev til 18.000 vergehavere og deres verger over hele landet, med informasjon om at de kunne frasi seg vergemålet om de ønsket.


Publisert 01.04.2019 av Administrator

Over én milliard på vergemålskonti i Nordland

Fylkesmannen forvalter formuer tilhørende vergehavere i Nordland på over én milliard kroner.


Publisert 06.02.2019

Informasjonsfilm om vergemål

Vergemål er frivillig. Her kan du se en kort tegnefilm om vanlige vergemål:


Publisert 20.12.2018 av Administrator

- Bruk din kunnskap til å vise retning

- Se på deg selv som en navigatør. Bruk din kunnskap til å vise retning, men la vergehaver få eierskap til prioriteringer og beslutninger. Da tror jeg sjansen er god for å lykkes, sier verge Jack Tore Rondung fra Leknes. Her kan du lese mer om hans erfaring som verge.


Publisert 20.12.2018

Godkjent internkontroll på vergeregnskap

Fylkesmannen i Nordland får bare smilefjes av revisjonsselskapet EY på sin internkontroll av vergeregnskap for 2017.


Publisert 14.12.2018 av Administrator

Vergene har blitt flinkere til å sende inn regnskaper digitalt

Da vergemål kom inn som en ny oppgave for Fylkesmannen i 2013, fikk vi raskt en betydelig økning i antall inngående og utgående dokumenter.


Publisert 10.12.2018 av Administrator

Stort engasjement på vergemøter

Fylkesmannen i Nordland har i år arrangert en rekke informasjonsmøter for verger og kommunalt ansatte. - På alle møtene har det vært godt oppmøte og stort engasjement, sier seniorrådgiver Audun Hole og rådgiver Tanya Birkestøl ved Sosial- og vergemålsavdelinga.


Publisert 17.10.2018

Kronikk: Tolgasaken – vergemål fra den mørke middelalder?

Mange har sikkert fulgt de siste dagers oppslag om brødrene fra Tolga som feilaktig ble diagnostisert som utviklingshemmede, og underlagt vergemål mot egen vilje. Saken kulminerte foreløpig tidligere denne uka ved en felles pressekonferanse med tre statsråder, der gransking og gjennomgang blir bebudet på flere områder. På vergemålseksjonen spør vi oss om noe tilsvarende kunne ha skjedd i Nordland. Svaret er vel tja.


Film om kva det betyr å ha verje

Kontaktinformasjon

Telefontid:
Mandag til fredag kl. 12-14

Telefon:
75 53 15 06

Sikker melding:
Dette er en trygg kommunikasjonskanal hvor du kan sende inn sensitiv informasjon til vergemål via Altinn: Sikker melding (vergemål)

E-post:
For generelle forespørsler kan du bruke e-postadressen vår. Du bør likevel ikke sende sensitiv informasjon via e-post: sfnopost@statsforvalteren.no

Postadresse: 
Postboks 1405
8002 Bodø

Kurs og konferanser

24. januar - 25. januar

Samling for kommuneoverleger og helse- og omsorgsledere i kommunene

For fjerde gang inviterer Statsforvalteren i Nordland kommuneoverleger og helse- og omsorgsledere i fylket til fagsamling.

30. januar - 31. januar

Oppvekstkonferansen

Annenhvert år arrangerer Statsforvalteren Oppvekstkonferansen. I 2024 vil den bli arrangert 30.-31. januar i Bodø. Hold av datoene. Program og mer informasjon kommer. 

5. mars - 6. mars

Nordlandskonferansen 5. - 6. mars 2024

KS, Nordland fylkeskommune og Statsforvalteren i Nordland samler sine krefter igjen og inviterer til Nordlandskonferansen 2024. Hold av datoene 5. og 6. mars!